Cancelarul german Angela Merkel a calificat Ucraina drept "dictatura", pe fondul tensiunilor dintre cele doua tari pe tema incarcerarii liderului opozitiei de la Kiev, Iulia Timosenko. Intr-un discurs sustinut in camera inferioara a Parlamentului de la Berlin, Merkel a afirmat ca "Astazi traim liberi si in pace in Germania, la fel si in Uniunea Europeana, dar din pacate acest lucru nu se intampla in intreaga Europa: in Ucraina, ca si in Belarus, oamenii inca mai au de suferit din cauza dictaturii si a represiunii", scrie Financial Times.

Angela MerkelFoto: Agerpres

Angela Merkel este primul politician important din Europa occidentala care vorbeste despre Ucraina ca despre o dictatura, chiar daca multi analisti nu considera regimul de la Kiev atat de autoritar precum cel din Rusia sau Belarus. De altfel, Belarusul a fost calificat, in 2005, drept "ultima dictatura din Europa" de catre Condoleeza Rice, pe atunci secretar de stat american.

Angela Merkel nu a facut insa nicio referire explicita la presedintele ucrainean Viktor Ianukovici, acuzat adesea de faptul ca isi consolideaza puterea "fabricand" dosare penale la adresa opozantilor politici.

Evghenia Timosenko, fiica opozantei ucrainene Iulia Timosenko, a cerut recent Guvernului german sa ii "salveze viata mamei sale": "Salvati-i viata mamei mele inainte de a fi prea tarziu", cerea Evghenia, fiica fostului premier al Ucrainei, care a fost transferata saptamana aceasta din inchisoare la spital, unde este ingrijita de un medic german.

De asemenea, presa germana a scris ca Angela Merkel poate ordona Guvernului boicotul Euro-2012 gazduit de Ucraina din cauza presupuselor agresiuni la care ar fi fost supusa Iulia Timosenko in inchisoare.