Grecia a inregistrat joi un prim progres spre posibila formare a unui guvern de coalitie pro-european, dupa acordul de principiu dat de o mica formatiune de stanga, relateaza AFP.

"Am facut un prim pas", a declarat liderul socialistilor greci (PASOK), Evangelos Venizelos, dupa ce s-a intalnit cu seful micului partid de stanga, Dimar.

Acesta formatiune, care dispune de 19 fotolii de deputati si este cheia unei posibile majoritati absolute in Parlament, s-a pronuntat in favoarea formarii unui "guvern ecumenic" a carui misiune va fi "mentinerea tarii in Zona Euro", a precizat liderul Dimas, Fotis Kouvelis.

Venizelos si Kouvelis au afirmat ca au ajuns la un acord asupra necesitatii revizuirii prescriptiilor din memorandumul care stabileste masurile de austeritate impuse de UE si FMI in schimbul sustinerii financiare.

Venizelos a vorbit de un guvern de uniune nationala, care sa mentina "Grecia in zona euro".

Un inalt oficial european care a preferat sa-si pastreze anonimatul a avertizat insa ca acest acord nu este negociabil in ceea ce priveste fondul sau.

"Nu pot sa spun ca nu se poate negocia asupra unei virgule, dar, in fond, acordul nu este negociabil", a subliniat acesta.