Beijingul nu va ezita sa intre in razboi pentru a-si impune drepturile asupra recifului Scarborough, mici insule din Marea Chinei meridionale, scrie joi presa oficiala chineza, in conditiile in care tensiunea a crescut din nou intre puterea comunista si Manila, relateaza AFP.

Marea Chinei MeridionaleFoto: Wikipedia

"In ciuda vointei noastre de a discuta chestiunea, liderii filipinezi sunt decisi sa ne impinga intr-o situatie in care singura solutie posibila va fi cea a armelor", afirma China Daily, intr-un editorial.

Presa chineza a publicat in ultimele zile comentarii care semnaleaza ca Beijingul este gata sa-si foloseasca marea sa superioritate militara in fata filipinezilor.

Agentiile de turism din China au anuntat ca au suspendat vacantele in Filipine, la ordinul guvernului. Ambasada chineza din Manila a cerut cetatenilor sai care se afla in Filipine sa nu iasa pe strazi, din cauza manifestatiilor prevazute.

"Evitati pe cat posibil sa iesiti afara, evitati sa iesiti singuri. Daca vedeti vreo manifestatie, plecati, nu ramaneti sa priviti", isi sfatuieste ambasada cetatenii, pe site-ul sau.

Scarborough se afla la 230 km (140 de mile) vest de cea mai mare insula a Filipinelor, Luzon. Manila apreciaza ca aceste insule se afla in zona sa maritima exclusiva de 200 de mile si ca suveranitatea sa este incontestabila. Beijingul revendica integral marea Chinei Meridionale.

De o luna, navele militare ale celor doua tari patruleaza in apropierea recifului.

La sfarsitul lui aprilie, autoritatile din Filipine au cerut sprijinul Statelor Unite si al comunitatii internationale pentru a se putea dota cu o "aparare care sa aiba un minim de credibilitate".