Presedintele Vladimir Putin nu va participa la summitul G8 din Statele Unite in perioada 18-19 mai, pentru ca va fi ocupat cu formarea noului guvern, insa l-a insarcinat pe premierul Dmitri Medvedev sa ia parte la aceasta reuniune, a anuntat Kremlin, potrivit AFP. O serie de analisti americani au interpretat decizia lui Putin ca un simbol al racirii relatiilor dintre Moscova si Washington, care a criticat autoritatile ruse pentru comportamentul agresiv fata de actiunile de protest ale opozitiei si pentru incalcarea drepturilor cetatenilor pentru libera exprimare.

Analistul rus Aleksei Muhin spune pentru Kommersant ca "Este evident ca evenimentele din 6 mai, cu interventia fortelor OMON impotriva manifestantilor din Moscova au avut un impact asupra lui Putin. Iar el a decis, intr-un fel sau altul, sa renunte la deplasare pentru a afisa un fel de unanimitate de pareri si pentru a nu discuta intre patru ochi cu liderii G8".

"Presedintele Obama a inteles decizia presedintelui Putin si a salutat participarea premierului Medvedev la summitul G8. Obama si Putin au ajuns la un acord bilateral de a se intalni inainte de summitul G20 din Los Cabos, Mexic, pe 18 si 19 iunie", potrivit unui comunicat al Casei Albe.

In timpul conversatiei telefonice, "cei doi presedinti si-au repetat interesul fata de un dialog la nivel inalt care caracterizeaza reluarea relatiilor" intre cele doua tari dupa inceperea mandatului lui Obama, in ianuarie 2009.

Miercuri, Kremlinul a revelat acest apel si a mentionat ca Obama l-a felicitat pe Putin pentru revenirea in fruntea statului rus, luni, dupa patru ani in care a detinut functia de premier. Nu a facut referire insa la decizia presedintelui rus de a nu se prezenta la summit.

Putin, reales presedinte pe 4 martie si investit pe 7 mai, a criticat constant Statele Unite, acuzand Washingtonul ca a ajutat financiar miscarea de contestatie fara precedent de la accederea sa la putere in 2000.

Statele Unite s-au aratat a fi "perturbate" marti de imaginile cu violentele politiei fata de manifestantii pasnici din Rusia.

Incepand cu duminica, sute de opozanti fata de puterea rusa au fost arestati de catre politie. Ei contestau investitura de luni in functia de presedinte a lui Putin, ales in martie dupa un scrutin marcat de fraude, conform opozitiei.