Un avion rusesc Suhoi Superjet-100 cu 44 de persoane la bord a disparut miercuri, in timpul unui zbor demonstrativ in apropiere de Jakarta (Indonezia), au anuntat autoritatile indoneziene citate de RIA Novosti.

Autoritatile indoneziene au sugerat ca este posibil ca avionul sa fi fost deturnat sau sa se fi prabusit in munti din cauza vizibilitatii scazute.

Avionul Suhoi Superjet-100 se afla in timpul unui zbor demonstrativ. Comunicarea dintre turnul de control si aeronava s-a intrerupt dupa 20 de minute de la decolare, la scurt timp dupa ce pilotii au cerut permisiunea sa coboare de la 3.000 de metri altitudine la 1.800 de metri.

Pilotii au inceput procedura si au disparut de pe radar inainte de a atinge altitudinea dorita.

Manevra a avut loc intr-o regiune muntoasa, la circa 100-120 de km distanta de capitala indoneziana Jakarta.

"Avionul a disparut de pe ecranele radarelor in regiunea Bogor (sudul Jakartei). Continuam cautarile si nu stim daca s-a prabusit sau nu", a declarat pentru AFP Gagah Prakoso, purtatorul de cuvant al Agentiei nationale pentru operatiuni de salvare, informeaza Mediafax.

Avionul efectua un zbor demonstrativ organizat special pentru prezentarea meritelor noului model civil de avion Superjet 100 (SSJ100), fabricat de catre grupul rus Suhoi, care tocmai a obtinut certificarea pentru Europa. Persoanele de la bord erau invitate sa ia parte la acest zbor, a precizat Herry Bakti, insarcinat cu transportul aerian in cadrul Ministerului Transporturilor.

"Avionul trebuia pur si simplu sa efectueze un zbor deasupra regiunii, dupa care sa aterizeze pe aeroportul Halim" din Jakarta, de unde a decolat cu putin timp inainte, a precizat acesta pentru AFP. "Am pierdut toate comunicatiile cu avionul, atat cele radar, cat si cele radio, catre ora 14.50 (10.50, ora Romaniei), dar continuam cautarile. Nu putem confirma daca s-a prabusit sau nu", a adaugat oficialul.

Zborul de demonstratie facea parte dintr-un turneu international organizat de catre Suhoi, in cadrul caruia avionul urma sa fie dus in Kazahstan, Pakistan, Myanmar, Laos si Vietnam, potrivit Ambasadei Rusiei la Jakarta, care nu a putut fi contactata miercuri seara.

Avionul de tip SSJ100, care a obtinut certificarea rusa la inceputul lui 2011, este prezentat frecvent drept "speranta" aeronauticii civile ruse, aflata in declin dupa prabusirea fostei Uniuni Sovietice. Capabil sa transporte 100 de persoane, acesta a fost conceput pentru a face concurenta fabricantilor brazilian Embraer si canadian Bombardier pe piata avioanelor regionale, considerata promitatoare.

Lansarea modelului a fost marcata de diverse probleme tehnice. La jumatatea lui martie, un avion Superjet al companiei ruse Aeroflot a fost nevoit sa se intoarca din drum in timp ce efectua un zbor intern, in urma unui incident la trenul de aterizare, scrie Mediafax.

Livrarea de avioane Superjet, al caror zbor inaugural a avut loc in 2008, a fost amanata in mai multe randuri.

Mai multe companii, inclusiv Aeroflot, il utilizeaza deja sau au dat comanda. Companiile indoneziene Kartika Airlines au achizitionat 15 avioane in 2011, iar Sky Aviation 12 avioane.