Premierul Benjamin Netanyahu si seful opozitiei (partidul Kadima), Shaul Mofaz, au provocat o enorma surpriza pe scena politica din Israel, semnand un acord de uniune ce permite evitarea alegerilor anticipate si il plaseaza pe Netanyahu in fruntea celei mai largi coalitii din istoria Israelului, relateaza AFP.

"Cand am constatat ca stabilitatea coalitiei mele era amenintata, am vrut sa organizez anticipate. Dar cand am vazut ca pot forma o vasta coalitie, mi-am dat seama ca n-aveam nevoie de alegeri", a explicat Netanyahu in timpul unei conferinte de presa sustinute impreuna cu noul sau partener de guvernare.

La sase saptamani dupa ce a preluat conducerea principalului partid de opozitie, formatiunea centrista Kadima, Shaul Mofaz s-a alaturat in noaptea de luni spre marti coalitiei de dreapta conduse de Benjamin Netanyahu, care, la randul sau, a renuntat la convocarea de alegeri legislative anticipate in septembrie, dupa cum anuntase duminica seara.

Mofaz si Netanyahu au negociat in secret acest acord, in timp ce Knessetul (Parlamentul) se pregatea sa voteze propria dizolvare, in vederea scrutinului anticipat.

Potrivit acestui acord, Netanyahu renunta la alegeri, iar Mofaz urmeaza sa devina vicepremier si ministru fara portofoliu. Acesta din urma va fi investit miercuri de Knesset.

Nicio alta personalitate din Kadima nu va intra in guvern, insa mai multi dintre acestia trebuie sa obtina posturi importante, in special sefia puternicei Comisii parlamentare de Afaceri externe si Aparare, precum si cea a Comisiei de Afaceri economice.

"Faptul ca partidul Kadima n-a facut parte din coalitia guvernamentala a fost o greseala istorica. Astazi am corectat-o", a sustinut Mofaz.