Alexis Tsipras, seful partidului radical de stanga Syriza, care a creat o mare surpriza la alegerile de duminica, castigand locul doi, in fata socialistilor de la Pasok, urmeaza sa preia marti delicata sarcina de a forma un guvern de coalitie din Grecia, relateaza AFP.

Tsipras, intre presiunea Syriza si cea a creditorilor internationaliFoto: Agerpres/AP

Dupa esecul conservatorului Antonis Samaras, al carui partid s-a clasat pe primul loc dupa alegerile legislative de duminica, in formarea unei majoritati guvernamentale pro-austeritate, "mandatul exploratoriu" revine celui de-al doilea partid, potrivit constitutiei din aceasta tara.

Presedintele Republicii, Carolos Papoulias, urmeaza sa se intalneasca cu Tsipras la ora locala 14,00 (11,00 GMT) pentru a discuta acest subiect.

Syriza, care se opune masurilor de austeritate, a obtinut 16,7% din voturile alegatorilor, respectiv 52 de fotolii parlamentare, triplandu-si scorul in raport cu ultimele alegeri legislative. Acesta are la dispozitie trei zile pentru a incerca sa formeze o alianta.

Alexis Tsipras avertizase deja ca doreste sa formeze un guvern de stanga pentru a renegocia planul de asanare economica a economiei cu creditorii tarii, UE si FMI, pentru a relaxa masurile de austeritate. El cere, de asemenea, ca o parte a datoriei Greciei sa fie anulata.

Dar sarcina sa se anunta dificila in conditiile in care partidul comunist KKE a anuntat deja ca refuza o alianta cu el iar al treilea partid de stanga, Dimar (stanga democratica) nu a obtinut decat 6,1% din voturi, respectiv 19 fotolii in Parlament.

In cazul unui esec, "mandatul exploratoriu" va reveni partidului clasat pe locul trei, socialistii de la Pasok.

Syriza face parte din eteroclitul bloc anti-austeritate care detine majoritatea aritmetica in Parlament, respectiv 151 de fotolii din totalul de 300, fata de 149 de fotolii detinute de Pasok si Noua Democratie, partide care au acceptat austeritatea impusa in schimbul salvarii tarii de la faliment.

Dintre cei 151 de parlamentari anti-austeritate, stanga are 97 (Syriza, comunistii, stanga democratica), iar 54 apartin blocului de extrema dreapta nationalist (dintre care 21 partidului "Zori de aur", cu accente naziste).

"Tara se indreapta spre catastrofa. Daca nu va exista un guvern de uniune nationala in zilele urmatoare, noi alegeri par inevitabile (...) in iunie iar victoria blocului extremist anti-austeritate Tsipras este evidenta", avertiza marti cotidianul liberal Kathimerini.