Partidele coalitiei conservator-liberale condusa de cancelarul german Angela Merkel au pierdut duminica puterea in micul stat regional Schleswig-Holstein (nord), potrivit primelor estimari, citate de AFP.

Scrutinul din acest land rural, sarac si cu o populatie mica, are o valoare de test pentru guvernul Merkel, la 16 luni de alegerile legislative si la o saptamana inaintea unui vot considerat crucial, cel din Rhenania du Nord Westfalia (vest), statul regional cel mai populat din Germania.

Potrivit estimarilor televiziunii publice ARD, scorul conservatorilor de la CDU a scazut cu un punct, la 30,5%, comparativ cu ultimul scrutin din 2009. Ei raman insa in fruntea clasamentului partidelor. Liberalii au pierdut masiv, inregistrand un scor de doar 8,4%, fata de 14,9% in 2009.

Scorul social-democratilor (SPD) a crescut la 29,7%, fata de 25,4% in urma cu trei ani. Verzii au obtinut 13,8% (12,4% in 2009) iar Partidul Piratilor intra in legislativ, pentru a treia oara intr-un parlament regional, cu 8,2%. Stanga radicala Die Linke se plaseaza insa sub pragul electoral, cu 2,4%.