Peste 10.000 de etnici albanezi au protestat in capitala Macedoniei, Skopje, cerand "un proces corect" pentru cinci persoane suspectate de omor intr-un caz care a sporit tensiunile interetnice din aceasta tara, relateaza Novinite.

Cei cinci arestati sunt invinuiti de fapte legate de terorism si islamism radical, in cazul uciderii a cinci pescari macedoneni, luna trecuta, in apropiere de capitala Skopje. Alti doi suspecti sunt cautati in continuare de politie.

La marsul de protest desfasurat vineri la Skopje, protestatarii au scandat "Allah este mare" si "Albanezii sunt musulmani, nu teroristi". Mai multi tineri au aruncat cu pietre inspre fortele de ordine, insa nu s-au inregistrat raniti si nici nu a fost efectuate arestari, potrivit agentiei de stiri BGNES.

Unele dintre scandari l-au vizat si pe premierul macedonean Nikola Gruevski, protestatarii strigand "Gruevski este terorist", in timp ce alti manifestanti au amintit de Armata de Eliberare a Kosovo (KLA), care a luptat impotriva Serbiei in timpul conflictului din 1998-1999.

Politia macedoneana a arestat marti, intr-o operatiune desfasurata in mai multe sate din jurul capitalei, 20 de etnici albanezi care ar fi avut legaturi cu uciderea celor cinci barbati macedoneni. Ulterior, instanta a decis arestarea preventiva pentru 30 de zile a noua dintre acestia.

Trupurile a patru tineri cu varste cuprinse intre 18 si 20 de ani - Filip Slavkovski, Aleksandar Nakjevski, Cvetanco Acevski si Kire Trickovski - au fost descoperite in 12 aprilie langa localitatea Zelezarsko Ezero de la periferia nordica a capitalei Skopje. Cadavrul lui Borce Stevkovski, 45 de ani, a fost de asemenea gasit in apropiere.