Ministrii apararii din tarile Grupului de la Visegrad (V4) - Ungaria, Polonia, Cehia si Slovacia - s-au angajat vineri sa creeze pana in 2016 o unitate de lupta comuna in cadrul Uniunii Europene, a anuntat ministrul ceh Alexandr Vondra, potrivit AFP.

"Vrem sa cream pana la finalul primului semestru al lui 2016 un grup de lupta pentru fortele UE", a declarat Vondra jurnallistilor, la Litomerice, oras situat la 60 de kilometri nord de Praga.

"Va fi vorba despre o unitate comuna formata din peste 3.000 de militari", a precizat el.

Unitatea va fi plasata sub comandamentul Poloniei, iar primul sau exercitiu comun va avea loc in 2015, inainte de atingerea deplinei sale capacitati operationale, potrivit ministrului ceh.

"Este vorba despre un semnal puternic ce transmite mesajul ca cele patru tari din Europa Centrala sunt capabile sa gestioneze o astfel de sarcina, fara ca o mare putere europeana sa se afle in spatele lor", a aratat Alexandr Vondra.

Achizitii in comun de materiale militare, dar si organizarea de alte exercitii comune, sunt de asemenea prevazute pentru anii ce urmeaza, potrivit unei declaratii semnate in cursul reuniunii de la Litomerice.

"Ultimii trei ani au fost dificili. Majoritatea tarilor din Europa au fost obligate sa impuna masuri de austeritate, din cauza crizei economice, ceea ce a complicat sau a facut chiar imposibila planificarea in domeniul apararii", a mai explicat ministrul ceh.

Exercitii comune sunt programate mai ales dupa incheierea misiunii NATO in Afganistan, unde cele patru tari din Europa Centrala au desfasurat in total circa 3.600 de militari.

Cele patru tari au profitat de aceasta reuniune pentru a-si coordona pozitiile in perspectiva urmatorului summit NATO, care va avea loc pe 20 si 21 mai, la Chicago.

"Vocea noastra comuna va fi foarte bine auzita la Chicago", a afirmat la ransul sau ministrul polonez al apararii, Tomasz Siemoniak.

Grupul de la Visegrad a fost creat initial pentru a ajuta statele din Europa Centrala in procesul de tranzitie spre democratie si capitalism, scopul comun fiind aderarea la Uniunea Europeana si la NATO. In urma atingerii celor doua deziderate, V4 si-a pierdut din coerenta, scria Strafor, intr-o analiza publicata in urma cu un an.

Insa, odata cu revigorarea activitatii Rusiei in fosta sa sfera de influenta, si in mod special dupa interventia din Georgia, in 2008, coroborata cu demonstratiile repetate ale Moscovei ca nu va ezita sa utilizeze exporturile de resurse energetice in scopuri politice, V4 a revenit in actualitate, preciza Stratfor.

Toate cele patru state spun ca o alianta europeana de securitate combinata cu o prezenta puternica a Statelor Unite este preferabila oricarei aliante regionale. Dar ultimul Concept strategic al NATO, creat la finele lui 2010, arata o lipsa de coerenta la nivelul aliantei, potrivit Strafor.

Pentru V4, principala problema in relatia cu NATO este ca nu toate statele europene impartasesc nivelul de ingrijorare a tarilor din Grupul de Visegrad in ceea ce priveste intentiile Rusiei la granitele sale estice.

Desi Rusia nu mai reprezinta aceeasi amenintare ca in perioada Razboiului Rece, statele din Europa Centrala continua sa considere Moscova o amenintare de securitate si ar prefera ca acest aspect sa fie tratat sub umbrela NATO, mai nota Stratfor.