O lucrare de cercetare privind gripa aviara extrem de controversata a fost lansat de catre revista Nature, anunta Scientific American. Acesta arata ca o tulpina extrem de virulenta a virusului H5N1 are potentialul de a transforma gripa aviara intr-o pandemie umana. Cu alte cuvinte, virusul H5N1, care pana acum a fost extrem de letal pentru oameni dar nu avea capacitatea de a se raspandi cu usurinta de la om la om ar putea face acest lucru in orice moment.

H5N1Foto: Captura University Wisconsin-Madison

Cercetatorii, sub conducerea lui Yoshihiro Kawaoka de la Universitatea din Wisconsin-Madison, au incrucisat un virus H5N1 cu virusul pandemic H1N1 din 2009. Testele au fost efectuate pe animale si s-a constatat ca Virusul se raspandeste de la un animal la altul prin picaturile de fluide expulzate in timpul respiratiei. Acest experiment demonstreaza ca un virus H5N1 se va putea raspandi cu usurinta printre oameni.

Cele mai cunoscute virusuri H5N1, care sunt prezente acum in natura nu se ataseaza la tractul respirator superior si astfel cele mai multe victime au contractat virusul in urma contactului direct cu pasarile infectate.