Presedintele SUA, Barack Obama, a afirmat ca moartea lui Osama Bin Laden in urma cu un an a reprezentat "ziua cea mai importanta" din timpul mandatului sau, potrivit AFP.

Situation Room, 2 mai 2011Foto: Casa Alba

Afirmatiile au fost facute in cadrul unui interviu acordat NBC despre raidul din Pakistan in timpul caruia a fost ucis liderul al-Qaeda, pe 2 mai 2011.

"Era necesar sa fie o operatie foarte discreta," a spus el, adaugand ca doar "o mana de oameni din echipa de la Casa Alba erau la curent".

"Chiar si o banuiala referitoare la aceasta informatie in presa ar fi putut duce la fuga lui Bin Laden" din locuinta sa din Abbottabad. "Nu stiam la acel moment daca avea tuneluri care i-ar fi permis sa scape", a spus Obama.

Liderul american a explicat ca a luat decizia singur, dupa ce s-a consultat cu echipa sa, in special vicepresedintele Joe Biden, secretarul de stat Hillary Clinton, secretarul apararii Robert Gates.

"Am ales sa imi asum riscul. Motivul pentru care am fost pregatit sa iau decizia de a trimite trupele Navy SEALs pentru a incerca sa il prinda sau sa il ucida pe Bin Laden, in loc sa aleg alte optiuni, este pentru ca am avut incredere 100% in trupele de comando", a povestit Obama.

Inainte de raid, si apoi inainte de a anunta reusita misiunii, Obama a sunat-o pe sotia sa Michelle. "I-am spus ca in mod sigur nu voi ajunge la cina pentru ca aveam de facut doua trei lucruri marunte in acea seara".

Citeste si: