Activistul chinez orb Chen Guangcheng a parasit ambasada americana din Beijing, unde s-a refugiat dupa ce a evadat din arestul la domiciliu in urma cu 6 zile, si a fost transportat intr-o clinica, relateaza BBC. Agentia chineza Xinhua scrie ca ministerul de externe al Chinei a cerut SUA sa ii adreseze scuze pentru ca au gazduit un cetatean chinez.

Avocatul lui Chen a declarat pentru BBC ca activistul "este fericit si ar vrea sa isi imbratiseze toti prietenii" si ca are "in sfarsit parte de libertate".

Intr-o conversatie telefonica avuta cu secretarul de stat Hillary Clinton, care se afla in China, Chen i-a spus acesteia: "Vreau sa te sarut", potrivit avocatului sau.

"Sunt fericita ca am putut facilitata sederea si plecarea lui Chen Guangcheng la ambasada SUA, intr-un mod care reflecta alegerile sale si valorile noastre. M-am bucurat sa am ocazia sa vorbesc cu el astazi si sa il felicit pentru reuniunea cu sotia si copiii. Chen are mai multe intelegeri cu guvernul legate de viitorul sau, inclusiv oportunitatea de a aspira la educatie superioara intr-un mediu sigur. Urmatorul pas crucial este transformarea lor in realitate. Guvernul SUA si poporul american sunt hotarati sa ramana alaturi de domnul Chen si familia sa in zilele, saptamanile si anii care vin", a precizat Clinton intr-o declaratie de presa, citata de Reuters.

Ambasadorul american din Beijing, Gary Locke, a telefonat ziarului Washington Post pentru a anunta ca Chen se afla in masina sa si il transporta la o clinica din Beijing. Un corespondent al Washington Post a declarat ca a vorbit cu dizidentul, care a declarat ca se simte bine.

Anuntul vine in contextul in care secretarul de stat Hillary Clinton a ajuns in China pentru discutii anuale la nivel inalt, pe care cazul lui Chen ameninta sa le afecteze.

In comunicatul ministerului de externe chinez se afirma ca activistul a fost adus in ambasada americana prin "mijloace anormale", ceea ce este o interferenta inacceptabila in probleme interne ale Chinei.

Avocatul orb Chen Guangcheng, critic acerb al exceselor politicii unicului copil in China, a confirmat vineri ca a evadat din locuinta sa, unde era arestat de la finele lui 2010, intr-un apel publicat pe internet si adresat premierului Wen Jiabao.