O revista franceza, care a intrat in posesia unor documente oficiale, spune ca presedintele francez Nicolas Sarkozy si Muammar Gaddafi au incheiat un aranjament secret in 2007 prin care liderul libian se angaja sa elibereze infirmierele bulgare in schimbul unui acord nuclear cu Parisul, informeaza AFP.

Publicatia saptamanala Les Inrockuptibles, care urmeaza sa apara miercuri, afirma ca a studiat anumite "dosare confidentiale", care "sunt burdusite in arhivele de la Palatul Elysee si din Ministerul Afacerilor Externe".

Intrebat in legatura cu autenticitatea acestor documente, ministrul Afacerilor Externe a refuzat sa comenteze. "Noi nu putem confirma sau infirma existenta si continutul acestor telegrame diplomatice", a explicat ministerul, amintind de "caracterul confidential" al acestora. La randul ei, presedintia franceza nu a dorit sa comenteze.

Publicatia franceza afirma ca "amanuntele esentiale ale aranjamentului s-au rezolvat in sapte zile" si asigura ca "soarta infirmierelor bulgare a depins de o centrala nucleara si de rachete franceze".

In decembrie 2007, cu ocazia vizitei liderului libian Muammar Gaddafi la Paris, la sase luni de la eliberarea infirmierelor bulgare, Palatul Elysee a detaliat acordurile si contractele semnate cu Libia, printre care si un acord de "cooperare pentru dezvoltarea utilizarii pasnice a energiei nucleare", fiind posibila livrarea unui reactor care sa ajute la desalinizarea apei de mare.

Cu cateva luni mai devreme, Nicolas Sarkozy, care urma sa fie ales presedinte al Frantei, a incercat sa-l convinga pe Gaddafi sa le elibereze pe infirmierele bulgare, acuzate in Libia de infectarea deliberata a unor copii cu virusul HIV. Potrivit Les Inrockuptibles, ambasadorul francez de la Tripoli, Jean-Luc Sibiude, a primit pe 16 iulie o telegrama de la Paris in care i se cerea "sa se apropie de autoritatile libiene aflate la cel mai inalt nivel pentru a le prezenta un proiect de cooperare franco-libian", conform unui mesaj confidential citat de publicatia franceza.

Tot intr-o scrisoare, ambasadorul francez il informeaza pe ministrul de externe ca Gaddafi a apreciat cuvantul "nuclear"'. "Libienii au asteptat acest semnal, care raspunde unei cereri personale a colonelului Gaddafi", scrie Jean-Luc Sibiude.

In noaptea de 23 iulie, ambasadorul primeste o noua telegrama de la Paris in care este informat ca acordul nuclear dorit de Gaddafi este acceptat si de Paris. Libia trebuie sa fie informata "cat mai curand posibil" in privinta acceptului Frantei, insa "numai in cazul in care medicii si infirmierele sunt eliberate imediat", se subliniaza in telegrama citata de revista Les Inrockuptibles. Chiar a doua zi, pe 24 iulie, Muammar Gaddafi le elibera pe infirmierele bulgare.

Interogat in 2007 in cadrul unei comisii parlamentare, Claude Gueant, acum secretar general si un apropiat colaborator al presedintelui Nicolas Sarkozy, a asigurat ca eliberarea asistentelor bulgare nu a avut loc in baza unui aranjament.