Demonstrantii din miscarea Occupy (Wall Street) planuiesc mai multe marsuri in intreaga lume pe 1 mai, pentru a atrage atentia la ceea ce ei numesc abuzuri de putere si avere, potrivit Bloomberg. Organizatorii spera ca demonstratiile sincronizate din mai multe orase importante sa duca la o renastere a miscarii, care a fost acuta in timpul iernii.

Apeluri la greve generale - fara munca, fara scoala, fara servicii bancare si fara cumparaturi - au fost facute in Toronto, Barcelona, Londra, Kuala Lumpur si Sydney, si alte sute de orase din America de Nord, Europa si Asia.

In New York, Occupy Wall Street se va alatura organizatiilor care celebreaza ziua internationala a muncii.

"Facem apel la oameni sa se abtina de la shopping, sa iasa din sala de clasa, sa isi ia zi libera de la servici si alte forme creative de rezistenta pentru a perturba status quo-ul", au afirmat organizatorii intr-un email.

Miscarea Occupy din New York s-a axat pe demonstratii si marsuri in oras incepand cu 15 noiembrie cand politia a alungat sute de protestatari din sediul lor din Parcul Zuccotti de langa Wall Street, unde campau de doua luni.

Circa 2.100 de protestatari au fost arestati in New York de la debutul miscarii.

Occupy s-a extins in intreaga lume in ultimele 6 luni, prin intermediul retelelor sociale. Institutiile financiare raman tinta principala a acestei miscari.

"La patru ani dupa criza financiara, niciuna dintre bancile 'prea-mari-sa-esueze' nu este mai mica; de fapt, toate continua sa creasca in marime si in riscuri", spun organizatorii.