Mai multi activisti dintr-o organizatie ortodoxa fundamentalista au dispersat cu apa sfantita un grup de manifestanti care s-au adunat duminica in centrul Moscovei, in apropierea Catedralei Christos Mantuitorul, pentru a-si arata sprijinul fata de grupul punk-rock Pussy Riot ale carui membre au fost retinute de autoritati in urma unui protest neautorizat, informeaza RIA Novosti. Cantaretele risca pana la de 7 ani de inchisoare pentru huliganism dupa ce au interpretat o melodie critica la adresa lui Vladimir Putin in Catedrala Hristos Mantuitorul, cea mai mare biserica din Moscova.

Actiune a activistilor ortodocsi fundamentalistiFoto: Agerpres/AP

Cateva zeci de persoane s-au adunat duminica in apropiere de principala catedrala ortodoxa din Moscova, intr-o rugaciune publica menita sa ii aduca impreuna atat pe credinciosi cat si pe atei, scrie agentia rusa de presa. Protestul nu a fost autorizat.

Politia a creat un cordon de protectie in fata catedralei si a retinut doi dintre organizatorii protestului pentru a evita alte "provocari", dupa care mai multi membri ai unei organizatii ortodoxe "i-au calmat" pe ceilalti participanti stropindu-i cu apa sfintita si spunandu-le "Nu Sodoma!'

La 21 februarie, cinci membre ale trupei punk Pussy Riot, purtand cagule colorate ce le acopereau fetele, au cantat in Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova un cantec intitulat "Rugaciune punk", impotriva premierului Vladimir Putin, care a castigat recent alegerile prezidentiale.

Agentii de securitate au intervenit, dar acestea au reusit sa fuga. Cateva zile mai tarziu, politia a retinut mai multe presupuse membre ale grupului.

Fetele au declarat ca actiunea lor a fost un raspuns la sustinerea acordata de Patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe Ruse, presedintelui Vladimir Putin. Patriarhul a numit cei 12 ani in care Putin s-a aflat la conducerea tarii "un miracol venit de la Dumnezeu".

Patriarhul ortodox rus Kirill a condamnat manifestatia "blasfematoare" a trupei feministe de punk-rock si i-a criticat totodata si pe aparatorii trupei Pussy Riot, care "justifica aceasta blasfemie, o minimalizeaza si incearca sa o prezinte ca pe o gluma amuzanta".

In urma incidentului, cazurile de vandalism asupra intitutiilor religioase au devenit din ce in ce mai frecvente.

Acest caz a divizat opinia publica din Rusia, unde aproape 70% din populatie se declara crestin-ortodoxa, mai multi lideri religiosi cerand ca punkistele sa fie aspru pedepsite. In schimb, unii considera pedeapsa riscata de acestea prea severa, doua dintre cele trei militante arestate avand copii de varste mici.