Mii de oameni au iesit duminica in strada, in mai multe orase din Spania, in semn de protest fata de taierile bugetare hotarate de Guvernul lui Mariano Rajoy ca masura pentru diminuarea crizei datoriilor care a impins tara in recesiune, scrie Reuters.

Proteste in MadridFoto: Agerpres/AP

Protestatarii au blocat duminica zonele centrale ale capitalei spaniole Madrid protestand impotriva diminuarii bugetelor pentru Educatie si Sanatate. Protestele au fost pasnice. Actiuni asemanatoare au avut loc in peste 50 de orase spaniole.

Spania a prezentat, la sfarsitul lunii martie, cel mai auster buget din ultimii 40 de ani, anuntand taieri bugetare de 27,3 miliarde de euro, cresterea taxelor si inghetarea salariilor din sectorul bugetar.

Ministrul spaniol insarcinat cu bugetul, Cristobal Montoro, a anuntat ca nivelul cheltuielilor bugetare va fi redus cu 16,9%, cu 2 procente mai mult decat se anuntase anterior. Acesta a descris bugetul drept "cea mai puternica consolidare fiscala a democratiei [n.r. spaniole]".

Guvernul lui Rajoy a anuntat in prima parte a lunii aprilie ca alte 10 miliarde de euro ar urma sa fie economisiti de la sistemul de santate si de la cel de educatie, componente controlate de cele 17 regiuni autonome ale tarii.

Sindicatele i-au indemnat pe oameni sa iasa in strada in urmatoarele luni in speranta ca protestele ii vor convinge pe guvernanti sa nu se bazeze doar pe taieri bugetare ci sa incerce sa stimuleze cresterea economica.

In cadrul unui discurs sustinut la Madrid, la un miting al Partidului Poporului, premierul spaniol Mariano Rajoy a precizat ca taierile sunt esentiale. "Muncim sa redresam situatia, si o vom face, insa va fi greu pentru oameni. Pentru a reusi sa facem asta, implementam o serie de reforme care sunt mai pozitive, necesare si cerute decat oricand", a declarat Rajoy.

Unii protestatari s-au declarat dezamagiti de numarul mic al oamenilor care au iesit in strada si l-au pus pe seama conditiilor meteo nefavorabile, a oboselii si a perioadei indelungate pe care s-a intins criza.

"Oamenii nu protesteaza in numar mare; nu stiu ce ar trebui facut pentru ca oamenii sa se mobilizeze cu adevarat", a declarat unul dintre protestatari.