Prim-ministrul Marii Britanii, David Cameron, a dat duminica asigurari ca nu a incheiat "nicio mare intelegere" cu Rupert Murdoch, dupa ce in urma cu cateva zile au aparut detalii cu privire la existenta unor relatii intre guvernul conservator si grupul magnatului presei, informeaza AFP.

David Cameron in emisiunea lui Andrew MarrFoto: Captura BBC

"Acesti oameni se intreaba daca a existat un acord, o intelegere intre mine si Rupert sau James Murdoch, care ar fi constat in faptul ca le-as fi sustinut interesele in schimbul sprijinului lor pentru Partidul Conservator [...] Nu este adevarat", a declarat David Cameron, invitat in Andrew Marr Show difuzat de BBC.

"Nu a existat niciun acord de acest fel", a subliniat premierul britanic.

James Murdoch, fiul magnatului american, a fost audiat, marti, in cadrul unei comisii de ancheta, ocazie cu care a pus guvernul lui David Cameron intr-o situatie incomoda dezvaluind ca au existat contacte stranse intre BSkyB (British Sky Broadcasting) si consilierii lui Jeremy Hunt, ministrul pentru Cultura. Dezvaluirea a fost urmata de demisia unuia dintre consilierii al lui Hunt.

James Murdoch a fost, in ultimul an, tinta directa sau indirecta a multor atacuri referitoare la practicile abuzive de care au fost acuzati jurnalisti si sefi din cadrul News International - interceptarile ilegale de telefoane sau mita data unor reprezentanti ai Politiei in schimbul unor informatii. Scandalul s-a soldat cu mai multe arestari, iar anul trecut a dus la inchiderea tabloidului saptamanal News of the World, inlocuit, de luna aceasta, cu o editie duminicala a tabloidului The Sun, The Sun on Sunday.

David Cameron i-a luat duminica apararea ministrului Jeremy Hunt subliniind "munca excelenta" facuta de acesta. "Nu cred ca ar fi corect ca de fiecare data cand un consilier comite o eroare sa fie schimbat in mod automat ministrul', a spus David Cameron. Cu toate acestea, daca noi dovezi vor arata ca legaturi directe intre ministrul Hunt si News Corporation au fost prea aropiate, atunci ar putea sa il indeparteze din Cabinet, a precizat Cameron, citat de The Telegraph.

"Daca va iesi la iveala in cadrul acestei anchete extinse in care se dau declaratii sub juramant - daca a incalcat codul ministerial - atunci e alt caz si voi lua noi actiuni", a declarat Cameron.

Premierul a recunoscut ca ansamblul de legaturi intre politicieni si jurnalisti a ajuns pre departe. "Am fost prea apropiati? Da", a precizat Cameron incurand stabilirea unor relatii mai potrivite.

Cameron a recunoscut ca si el a "cautat" sprijinul unui numar cat mai mare de jurnalisti si comentatori de televiziune" in perioada in care s-a aflat in opozitie insa a precizat ca a avut mult mai putine intalniri cu personalitati influente din presa decat Tony Blair sau Gordon Brown.

Guvernul lui David Cameron a suferit in ultima perioada o scadere a credibilitatii datorate nu doar masurilor de austeritate ci si legaturilor dintre Cabinet si grupu Murdoch. Miercuri s-a anuntat oficial ca Marea Britanie a intrat in recesiune, pentru a doua oara de la inceputul crizei financiare, fapt ce a dat o noua lovitura guvernului de coalitie.