​Analistii care au studiat cateva zeci de rachete prezentate in cadrul recentei parade militare de la Phenian sunt de parere ca acestea sunt falsuri, punand astfel la indoiala puterea militara a statului nord-coreean, informeaza Associated Press.

Armele prezentate pe 15 aprilie par sa fie alcatuite dintr-un amestec de componente bazate pe combustibili solizi si lichizi, care nu ar putea functiona impreuna. in timp ce membranele ondulate ale rachetelor sugereaza ca metalul este prea subtire pentru a rezista unui zbor. Fiecare racheta dintre cele expuse era usor diferita fata de celelalte, iar acestea nici macar nu se potriveau cu lansatoarele.

"Nu exista indoiala ca aceste rachete erau simple machete", sunt de parere analistii Markus Schiller si Robert Schmucker. Ei spun ca, deocamdata, nu se stie daca rachetele au fost concepute astfel pentru a-i induce in eroare pe analistii straini sau daca acestea au fost pur si simplu construite neglijent.

Rachetele, numite KN-08s, au fost incarcate pe cel mai mare lansator pe care Coreea de Nord l-a facut public vreodata. Phenianul a acordat o importanta deosebita acestor rachete, prezentandu-le la sfarsitul paradei, care a marcat 100 de ani de la nasterea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il Sung.