UPDATE Parlamentul ceh a acordat, vineri, vot de incredere guvernului de centru dreapta condus de Petr Necas. In urma votului de vineri, guvernul isi poate continua programul de austeritate care a starnit un val de proteste in Cehia. Guvernul a primit 105 voturi in favoare si 93 de voturi impotriva, relateaza AFP. Guvernul ceh, afectat de numeroase scandaluri de coruptie, a resimtit o scadere importanta a capitalului politic dupa ce unul dintre cele trei partide ale coalitiei a parasit alianta.

Presa ceha anuntat dimineata ca guvernul ar trebui sa treaca cu bine de votul din Parlament. Dezbaterile au inceput vineri dimineata.

Votul de incredere a fost organizat la initiativa premierului ceh Petr Necas care doreste sa se asigure ca guvernul se bucura de sprijinul parlamentului si ca isi va putea astfel continua politica de austeritate menita sa restabileasca sanatatea financiara a tarii.

Acesta are loc ca urmarea a valului de proteste cu care s-a confruntat Cehia in ultima perioada. Potrivit The Guardian, peste 100.000 de oameni au protestat pe străzile marilor oraşe din Cehia, cerând demisia guvernului pe care îl acuză de reducerea salariilor, reducerea numărului de locuri de muncă, corupţie şi creşterea taxelor.