OZ MINERALS se afla in tatonari cu statul roman in vederea achizitiei minei de cupru de la Abrud in ciuda faptului ca luna trecuta compania a pierdut licitatia in favoarea canadienilor de la Roman Copper conform publicatiei australiene The Sydney Morning Herald

Oficialii comapniei OZ au confirmat faptul ca au continuat monitorizarea Cupru Min datorita unor raporte care sugerau ca ofertantul castigator de la licitatia initiala ar putea sa nu reauseasca finalizarea achizitiei.

Comapnia canadiana Roman Copper a cazut in dizgratia guvernului roman dupa ce au esuat in a indeplini termenii si conditiile aferente vanzarii Cupru Min.

Roman Copper a cautat sa puna capat impasului incercand sa obtina o intarziere privind termenii si conditiile pana la mijocul lunii aprilie, dar guvernul roman a adoptat o pozitie ferma indepartand din procesul de vanzare compania canadiana fapt ce poate duce la reinceperea licitatiei. Acest aspect ar putea da o a doua sansa companiei OZ in a cumpara mina de la Rosia Poieni.

Directorul general al OZ Terry Burgess a declarat ca firma sa inca nu a fost contactata de catre partea romana pentru a face o noua oferta, dar va continua sa supravegheze evolutia din Bucuresti.

"Ce se intampla in continuare depinde exclusiv de grupul care a achzitionat mina, de guvernul roman si de organismul care este implicat in procesul de vanzare.Si cred ca daca suntem interesati ca trebuie sa reevaluam situatia".

Investitorii australieni au fost dezamagiti initial de faptul ca OZ s-a concentrat asupra unei mize asa mici, dar domnul Burgess a declarat ca OZ a fost privata de mai multe informatii care nu au fost facute publice.

"Operatiunea curenta nu este un idicator real si nu reflecta potentialul proiectului" adougand ca mina se afla in folosinta de peste un deceniu si ar putea produce pana la 150.000 de tone de cupru pe an.

Domnul Burgess a confirmat ca vanatoarea pentru cupru si aur au inclus si tari precum: Peru, Chile, Zambia, Botswana si Australia.

OZ Minerals este o companie miniera australiana formata din fuziunea dintre Oxiana Limited si Zinifex in 2008.