Curtea suprema din Pakistan a decis joi ca premierul este vinovat de obstructionarea justitiei, pentru ca a refuzat de peste doi ani sa ceara Elvetiei redeschiderea unei proceduri judiciare vizandu-l pe presedintele Asif Ali Zardari, pentru spalare de fonduri publice deturnate, potrivit AFP.

Yusuf Raza Gilani la iesirea din tribunalFoto: Agerpres/AP

Insa curtea a decis sa il lase in libertate pe Yusuf Raza Gilani, care a primit doar o condamnare simbolica si nu va trebui sa stea inchis.

Ramane de vazut daca aceasta condamnare il va obliga pe prim-ministru sa demisioneze din functie, expertii avand opinii divergente pe aceasta tema.

Curtea Suprema a anulat in 2009 un decret care acorda o amnistie sefului statului si altor catorva mii de persoane suspectate de coruptie si a ordonat imediat Guvernului pakistanez sa ceara autoritatilor de la Geneva redeschiderea anchetei lor.

La 13 februarie, ea l-a inculpat pe Gilani pentru ultraj la adresa Curtii, deoarece nu a respectat aceasta cerere desi au trecut doi ani. La randul sau, Guvernul invoca imunitatea judiciara de care beneficiaza presedintele in exercitiu.

In 2010, procurorul din Geneva a apreciat de asemenea ca nu il poate cerceta pe Zardari atat timp cat este presedinte, din cauza imunitatii sale judiciare in calitate de sef al statului.

In 2003, un tribunal elvetian i-a gasit vinovati in prima instanta pe Zardari si pe sotia sa, fostul premier Benazir Bhutto, pentru spalare de fonduri publice deturnate in anii '90, cand ea conducea Guvernul, dar cuplul a facut apel impotriva verdictului.