Franta ar putea propune o noua rezolutie ONU care sa autorizeze folosirea fortei in Siria avand in vedere ca planul mediatorului Kofi Annan este "profund compromis", informeaza AFP. De asemenea, Franta ar putea cere accelerarea misiunii observatorilor ONU in Siria.

"Lucrurile nu au mers bine, planul lui Annan este grav compromis, insa mai exista o sansa prin trimiterea rapida a celor 300 de observatori in Siria in termen de doua saptamani si nu peste trei luni", a declarat seful diplomatiei franceze, Alain Juppe.

Kofi Annan va prezenta urmatorul raport pe 5 mai in cadrul Consiliului de Securitate. Raportul va reprezenta un "moment al adevarului", iar daca misiunea ONU nu va functiona, "nu putem lasa regimul sa ne sfideze in continuare", a subliniat Alain Juppe.

Totusi, ministrul francez de externe si-a exprimat indoiala cu privire la sansele de a adopta o astfel de rezoluie. Rusia si China s-au opus in doua randuri, in octombrie si in februarie, si si-au exprimat dreptul de veto in cazul unei rezolutii care impunea sanctiuni suplimentare regimului de la Damasc.

Referitor la Rusia, fidel aliat al presedintelui sirian Bashar Al-Assad, Allain Juppe a declarat ca Rusia a accepat misiunea lui Annan si trimiterea de observatori. Juppe a adaugat ca discutiile se vor duce cu Rusia, "in speranta ca pozitia Rusiei va scoate la lumina ceea ce se intampla in Siria, lucru de neacceptat astazi".