Doua mari partide ucrainene de opozitie – Batkivschina al Iuliei Timosenko si Frontul Schimbarilor, al lui Arsenie Iatseniuk, au anuntat ca vor forma o mare coalitie electorala. Lor li s-au alaturat alte patru formatiuni politice din Opozitie, anunta Nezavisimaia Gazeta. Regruparea fortelor politice marcheaza inceputul pregatirilor in vederea alegerilor pentru Rada Suprema, fixate pentru toamna acestui an.

„Declaratia unitatii” a fost semnata de Timosenko si Iatseniuk. Sociologul Irina Bekeshkina spune ca, potrivit sondajelor de opinie, diferenta dintre estimarile de vot ale fortelor de opozitie care merg in alegeri pe liste proprii si ale fortelor care formeaza un front comun este de un singur procent. „Aparent, aceasta unire de forte pare inutila. Dar, nu: unindu-se, partidele de opozitie se asigura ca nu vor lucra unii impotriva altora, distrugandu-si reciproc ratingurile”.

Adversarul principal al coalitiei din Opozitie este partidul presedintelui Viktor Ianukovici, considerat mai degraba pro-rus.