​Viticultorii italieni care evita substantele chimice sunt dezamagiti de noile reguli pentru etichetarea vinului organic, spunand ca aceste criterii indelung asteptate sunt prea "laxe", informeaza Reuters.

Dupa o lunga dezbatere, Comisia Europeana a aprobat in februarie un set de conditii care vor permite ca vinul produs din strugurii organici sa fie numit "vin organic". O astfel de eticheta este asteptata sa atraga consumatorii interesati de propria sanatate din intreaga lume.

Reactia din Italia, cel de-al doilea mare crescator de struguri organici din Europa dupa Spania, a fost mixta. Pe de-o parte ministrul agriculturii a salutat aceasta hotarare si, pe de alta parte, a fost privita cu scepticism de catre fermieri, care depun eforturi si resurse considerabile in productia unui vin fara substante chimice.

"Regulie sunt prea largi. Cu propriile mele reguli, sunt mult mai restrictiv decat Bruxelles-ul", a declarat Gregorio Dell'Adami de Tarczal, proprietarul unei ferme organice in Toscana si producator de vin, pentru Reuters.

Cea mai arzatoare problema este reprezentata de utilizarea sulfitilor. De Tarczal, care produce 30.000 de sticle de vin si 2.000 de sticle de tuica pe an din struguri organici crescuti fara pesticide chimice sau fertilizatori, spune ca el adauga deja doar 20-25 mg de sulfiti per litru, sub cerintele noilor reguli UE.

Consumatorii tind sa evite produsele care contin sulfiti. Acestia sunt adaugati ca si conservanti pentru vin, alimente si cosmetice, insa pot fi un iritant care cauzeaza printre altele eruptii cutate persoanelor sensibile.

In conformitate cu noua reglementare a UE ce va afecta recolta de vin din acest an, continutul maxim de sulfit pentru vin organic va fi redus la 50 mg per litru de la nivelurile permise pentru vinurile conventionale seci si la 30 mg per litru pentru vinurile dulci. Acest lucru inseamna ca noua etichetare a vinului rosu organic sec va fi permisa cu un continut de sulfit de pana la 100 mg per litru, in timp ce, pentru vinurile organice albe si rose seci, este permis un continut de sulfit de pana la 150 mg per litru.

"Nu suntem multumiti", a spus Domenico Bosco, expert in vin la cea mai mare asociatie a fermierilor din Italia, Coldiretti.

"Dorim reglementari care sa includa o reduce a continutului de sulfit cel putin la jumatate. Pentru a incepe cu o taiere de 50%, dar vizam o eliminare completa a utilizarii sulfitilor in vinul organic in 3-5 ani", a adaugat Bosco.

In acelasi timp noi tehnici vor fi dezvoltate pentru a permite producatorilor sa conserve vinul fara a folosi sulfiti, de exemplu, injectarea unor gaze inerte pentru a proteja vinul de bacterii, a precizat acesta.

Pentru Bosco noile reguli inseamna si ratarea unei oportunitati de marketing pentru producatorii de vin organic, care se bazau pe criterii mai dure care sa le ofere un avantaj competitiv in fata vinurilor conventionale.

Producatorii de vin conventional din Italia, Spania si sudul Frantei, unde conditiile naturale ajuta fermierii sa creasca struguri sanatosi, mentin continuturile de sulfit aproape de noile limite precizate pentru vinul organic, a spus acesta.

Italia trebui sa isi sprijine productia de vin organic daca doreste sa intre in competitie cu alti producatori de vin majori de pe piata mica dar cu o crestere rapida a vinului organic, in special in nordul Europei, unde consumatorii sunt foarte atenti la mancarea si bautura sanatoase, au mentionat expertii si producatorii de vinuri.

"A avea un produs organic este un plus major pentru expansiunea pe pietele nordice" a declarat Tiziana Sarnari, analist de vinuri al grupului agricol italian ISMEA.

In jur de 200 de milioane de litri de vin pe an sunt produsi din struguri organici in Italia, reprezentand 5 procente din totalul productiei de vin.

In conformitate cu baza de date SINAB privind fermele organice, podgoriile organice ocupau 30.341 de hectare in Italia in anul 2010, alte 21.931 de hectare fiind convertite in ferme organice. Toate podgoriile din aceasta tara ocupa 670.107 hectare.