Primul ministru chinez Wen Jiabao va ajunge in Polonia pentru o vizita de doua zile in care principalul eveniment este summitul economic de joi, la care sunt asteptati sa participe liderii a 16 tari din Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania, relateaza AFP. Aceasta este ultima etapa a unui turneu european in cadrul caruia Wen a vizitat Islanda, Germania si Suedia.

Primii ministri din Albania, Bulgaria, Bosnia Hertegovina, Croatia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lithuania, Macedonia, Montenegro, Romania, Serbia, Slovacia, Slovenia si Polonia sunt asteptati sa participe la acest summit inedit de la Varsovia. De asemenea, la summitul din Polonia vor fi reprezentate in jur de 300 de societati chineze si 450 de intreprinderi din tara si din regiune.

Investitiile chineze in regiune au fost modeste in perioada 2004-2010, insa valoarea anuala a acestor investitii s-a dublat in ultima perioada, conform unul raport al Institutului de dezvoltare din Europa Centrala si Orientala. (CEED)

Chinezii "au un munte de euro si de dolari pe care doresc sa il cheltuiasca" si ei se bazeaza pe stabilitatea din regiune, cresterea sa economica si preturile competitive pentru consumatori, "un acces perfect pentru pietele din Europa de Vest", destinatia prioritara a exporturilor acestora, a declarat pentru AFP Witold Orlowski, consultant la PriceWaterhouseCooper si fost consilier al presedintelui polonez.

Importurile Uniunii Europene de produse chineze au crescut de patru ori intre 2000 si 2010, acestea ridicandu-se la 243,8 miliarde de euro in primele 10 luni din 2011, conform datelor furnizate de Eurostat.

Desi investitiile Chinei ingrijoreaza tarile din zona euro, confruntate cu criza datoriilor, vecinii lor din Est, membre sau nu ale UE, le primesc cu bratele deschise. Beijingul este foarte interesat de "costurile reduse cu forta de munca si politicile preferentiale" ale regiunii, a explicat pentru AFP expertul chinez Cui Hongjian.

Pentru China "Europa reprezinta atat o piata cat si o zona de productie", a precizat Orlowski.

Ungaria, fosta tara comunista care a aderat la UE, a salutat producatorul de echipamente si telecomunicatii Huawei, unul dintre cei mai importanti investitori chinezi din regiune, cu vanzari care sunt estimate sa se dubleze in acest an in raport cu 2011.

Conform presei locale, in Polonia, Shanghai Electric este unul dintre cele doua grupari asiatice concurente pentru constructia unei centrale electrice pe carbune, pentru un miliard de euro. In acelasi timp, in luna ianuarie compania LiuGong Machinery a rascumparat de la trezoreria poloneza societatea Huta Stalowa Wola, specializata in fabricarea de utilaje de constructii, si distribuitorul acesteia Dressta Co, pentru aproximativ 56 de milioane de euro.

Cu toate acestea prima tentativa a Beijingului de a se dezvolta pe piata poloneza de lucrari publice a esuat. Varsovia a denuntat in iunie un contract atribuit companiei China Overseas Engineering Group pentru realizarea unui tronson de autostrada care ar lega capitala poloneza de Berlin, societatea chineza neplatind subcontractorii sai locali.

"Daca chinezii doresc sa ocupe o pozitie pe piata de infrastructura in Europa, ei trebuie sa invete cum se lucreaza aici", a mentionat Orlowski.

"Se pare ca ei considera ca pot aplica aici aceleasi metode precum cele pe care le-au aplicat in Africa", a adaugat consultantul.