Israelul va incepe constructia unui zid de 2 kilometri de-alungul frontierei sale cu Libanul, a anuntat luni postul israelian de televiziune Chaine 10 citat de Le Monde. Zidul, avand o inaltime de zece metri, ar trebui sa impiedice neintelegerile dintre trupele israeliene si cele ale armatei libaneze ale caror pozitii sunt separate, uneori, de cativa metri distanta.

Armata israeliana a anuntat acest proiect din ianuarie si a precizat ca zidul ar trebui sa protejeze cladirile recent construite in orasul Metoulla impotriva gloantelor lunetistilor din satul libanez Kfar Kila, situat la doar un kilometru de granita cu Israelul. Agricultorii din Metoulla se plang ca au fost vizati in trecut de gloantele lunetistilor, dar si ca au fost atacati frecvent cu pietre venind din directia partii libaneze a frontierei.

Israelul si Libanul au colaborat la constructia acestui zid prin intermediul Fortei interimare a Natiunilor Unite din Liban (FINUL). Desi Israelul si Libanul se afla in razboi din punct de vedere tehnic, responsabilii celor doua state se intalnesc frecvent pentru a discuta problemele de la frontiera.

In 2006, un razboi sangeros si devastator a izbucnit intre Israel si gruparea militara Hezbollah din Liban, cea care controleaza regiunea de la frontiera. Conflictul a fost declansat de un atac cu rachete al militantilor Hezbollah lansat asupra unor autovehicule Humvee care patrulau pe partea israeliana, dincolo de gardul care marca granita.