Centrul Simon Wiesenthal a adaugat pe lista sa cu cei mai cautati nazisti un presupus criminal de razboi ungar si cere autoritatilor de la Budapesta aducerea imediata a acestuia in fata justitiei, relateaza AFP.

Laszlo Csatary, in varsta de 95 de ani, fost sef al politiei din Kassa, nordul Ungariei (in prezent, orasul Kosice din Slovacia), a jucat un rol important in deportarea a 15.700 de evrei in lagarul de la Auschwitz in 1944, potrivit raportului anual al Centrului Wiesenthal privind investigarea crimelor naziste, publicat saptamana aceasta.

Laszlo Csatary a emigrat in Canada dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, dar i-a fost retrasa cetatenia canadiana in 1997, cand trecutul sau a iesit la iveala.

Biroul Procurorului din Budapesta a deschis o ancheta in septembrie 2011. "Biroul colecteaza in prezent date la dosar, dar pana in acest moment nicio audiere a unor posibili suspecti nu a fost efectuata", a declarat vineri Gabriella Skoda, purtatoarea de cuvant a Procuraturii.

Laszlo Csatary locuieste de atunci in Ungaria si este in stare buna de sanatate, potrivit "vanatorului de nazisti" Efraim Zuroff, directorul biroului din Ierusalim al Centrului Simon Wiesenthal.

Acesta l-a localizat in 2006 si pe un alt presupus criminal ungar din perioada nazista, Sandor Kepiro, care ar fi fost implicat in uciderea a 1.000 de civili in regiunea Novi Sad din Serbia, dar care a fost ulterior achitat de catre un tribunal din Budapesta.

Centrul Wiesenthal a dat de urma mai multor presupusi criminali nazisti in cadrul campaniei sale numite "Operatiunea Ultima Sansa", prin care ofera o recompensa de 25.000 de euro pentru orice informatie care va ajuta la capturarea sau condamnarea acelor persoane - astazi cu varste foarte inaintate - care au fost implicate in crimele naziste petrecute in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Raportul din acest an al Centrului Wiesenthal mai mentioneaza si alti doi presupusi criminali de razboi ucraineni, care traiesc in Canada, potrivit presei israeliene.