Zeci de mii de persoane protesteaza sambata la Praga, la apelul sindicatelor, impotriva programului de austeritate lansat de guvernul de centru dreapta condus de Petr Necas, potrivit agentiei AFP.

"Obiectivul este inlaturarea guvernului", a rezumat liderul celei mai mari centrale sindicale a tarii, CMKOS, Jaroslav Zavadil.

Sindicatele, alaturi de aproximativ 20 de miscari de stanga, asociatii ale studentilor si ecologisti cer demisia guvernului aflat la putere din 2010.

Inarmati cu fluiere, trompete si tobe, protestatarii se pregateau la inceputul dupa amiezii sa defileze prin centrul orasului pana in piata Venceslas, pe principala artera a orasului, organizatorii afirmand ca asteapta peste 80.000 de persoane.

"Noi trebuie sa strangem centura din cauza datoriilor, dar nu noi le-am facut", se indigneaza Jan Kunc, un tanar tehnician din Kadan (nord-vest).

Manifestarea a fost precedata de o "saptamana de proteste" la scara nationala.

Protestatarii denunta masurile de austeritate adoptate de guvernul Necas, printre care majorarea TVA si impactul sau asupra preturilor, incetinirea indexarii pensiilor si reduceri de bugete in sectorul public.

Ei cer stoparea reformei pensiilor care instaureaza un sistem de fonduri de pensii privat si reformarea si a reformei invatamantului superior.

"Guvernul opereaza reduceri drastice in sanatate si invatamant, fara insa a investi acolo unde este necesar", spune Svetlana Raskova, profesoara la Shomutov (nord-est).

"Votez cu dreapta dar sunt impotriva acestor reforme", a adaugat ea, invocand argumentul salariului sau: "800 de euro pe luna, dupa 25 de ani de munca".

Guvernul tripartit de centru-dreapta se confrunta cu o criza care ar putea degenera in alegeri anticipate.

Instalat in iunie 2010, coalitia tripartita aflata la putere este formata din doua partide de dreapta, ODS al lui Petr Necas, TOP09 condus de ministru de Externe Karel Schwarzenberg, si mica formatiune centrista "Afaceri publice" (VV), a carei instabilitate se afla la originea actualei crize.