Politia financiara italiana a anuntat sambata ca a confiscat titluri ale Trezoreriei americane cu o valoarea nominala de 1,5 miliarde de dolari si certificate de depozit in aur de peste 3 miliarde de euro, considerate ca avand o "provenienta indoielnica", scrie AFP.

Titlurile de Trezorerie emise "la purtator" de Federal Reserve in anii '30 si care se afla inca in circulatie au fost gasite in masina unui italian in varsta de 70 de ani care avea antecedente judiciare, fiind implicat in extorcare, trafic de droguri si spalare de bani.

Bonurile se gaseau intr-o valiza alaturi de certificate de depozit pentru o cantitate totala de 1.000 de tone de aur, a precizat politia, a carei ancheta, botezata "Million dollar" a vizat departamentele Roma si Viterbe.

"Este epilogul unei activitati intense de munca informativa, care a durat mai multe luni, privind punerea in circulatie de titluri de datorie publica americana inca valabile, probabil ca garantie pentru tranzactii financiare opace", au adaugat anchetatorii, citati de Corriere della Sera.

Potrivit sursei citate, se efectueaza verificari cu ajutorul functionarilor bancii centrale americane si ai ambasadei Statelor Unite la Roma "pentru a stabili autenticitatea, natura si provenienta acestor titluri precum si utilizarea lor si eventuala legatura a individului (arestat) cu organizatii criminale".

In ultimii ani, justitia si politia italiene au anuntat in mai multe randuri confiscarea de false titluri de trezorerie americane. Astfel, in februarie, justitia a confiscat titluri false in valoare de 6.000 de miliarde de dolari aflati intr-un seif din Elvetia, si pe care o organizatie criminala intentiona sa le plaseze in tari emergente sau in institutii bancare in schimbul banilor lichizi.