India este acuzata de aroganta in relatiile sale cu Beijingul in urma testarii cu succes a unei rachete balistice intercontinentale, capabila sa loveasca orice oras din China, potrivit unui editorial publicat de presa chineza si citat de The Telegraph. Global Times, publicatie controlata de statul chinez, arata ca India, in ciuda saraciei cu care se confrunta, a cheltuit enorm in vederea expansiunii militare, intr-o cursa a inarmarii pe care nu o poate castiga.

Editorialul Global Times a fost publicat imediat dupa ce India a anuntat testarea cu succes a rachetei Agni V. Tonul agresiv adoptat de Global Times a contrastat cu reactia oficiala a ministrului de externe chinez, care a declarat ca India si China nu sunt rivale, ci "partenere cooperative".

Insa ziarul Global Times a reactionat mult mai agresiv, acuzand India de proliferare nucleara si de incalcarea tratatelor internationale.

"India este inca o tara saraca si slaba din punct de vedere al infrastructurii, insa societatea sprijina foarte mult dezvoltarea energiei nucleare, in timp ce Vestul prefera sa treaca cu vederea faptul ca India incalca tratatele internationale. Vestul ramane tacut, desi cheltuielile Indiei in domeniul militar au crescut cu 17% in 2012, iar tara a devenit din nou cel mai mare importator de arme din lume", se arata in editorialul publicat de Global Times.

"India nu ar trebui sa-si supraestimeze puterea. Desi detine rachete care ar putea lovi oriunde pe teritoriul Chinei, asta nu inseamna ca va castiga ceva fiind aroganta in timpul disputelor cu China. India ar trebui sa fie constienta ca puterea nucleara a Chinei este mult mai puternica si de incredere. Pentru viitorul apropiat, India nu ar avea nici o sansa intr-o cursa a inarmarii cu China", sustine acelasi editorial. India este, de asemenea, acuzata ca serveste intereselor Statelor Unite si altor parteneri vestici care incearca sa opreasca expansiunea Chinei.

India a testat joi cu succes o racheta capabila sa poarte incarcaturi nucleare si care poate lovi Beijingul si Europa de Est, intrand astfel intr-un mic grup de state asiatice care au arme nucleare intercontinental. Aceasta a strabatut mai mult de 5.000 de km prin nori, plecand de la o baza militara din Insula Wheeler. Racheta, numita Agni V, este cea mai mare realizare a unui program dezvoltat initial pentru a contracara eventualele amenintari din China. Aceasta nu va fi operationala timp de cel putin doi ani, a anuntat guvernul indian.

India nu a semnat tratatul privind non-proliferararea pentru tarile nucleare, insa se bucura de o legitimare de facto pentru arsenalul sau, sprijinit de un acord de referinta cu SUA din anul 2008. India a declarat in repetate randuri ca programul sau nuclear are doar rol de descurajare a unor posibile agresiuni si este aproape sa finalizeze si un submarin nuclear care ii va spori capacitatea de reactie in cazul unui atac.