Turcia este pe cale sa devina un dusman in regiune, afirma premierul irakian. Revoltele din Siria au exacerbat tensiunile dintre suniti si siiti, cele doua curente ale islamului
Relatiile dintre cele doua tari se afla la cel mai rece nivel dupa caderea lui Saddam Hussein in 2003, iar aceasta polemica ilustreaza inca o data prapastia dintre tarile siite precum Irak, Iran si Siria - dominate de alauiti, o aripa a siismului - si tarile sunite precum Turcia si monarhiile din Golf.
"Continuarea politicii sale interne si regionale va ruina interesele Turciei si o va face pentru toti un stat ostil", spune Maliki, intr-un comunicat.
Joi, premierul turc sunit Recep Tayyip Erdogan l-a atacat din nou pe omologul sau irakian, acuzandu-l ca monopolizeaza puterea, ca promoveaza o politica egocentrica si ca discrimineaza gruparile sunite din guvernul sau.
"Dl. Erdogan reincepe sa se amestece in afacerile interne (ale Irakului) si dovedeste ca traieste in continuare cu iluzia ca domina regiunea", a reactionat Maliki.
"Este regretabil ca declaratia sa are o dimensiune confesionala, deoarece, in ciuda dezmintirilor precedente, aceasta dimensiune apare foarte clar si este respinsa de catre toti irakienii", a adaugat el.
In interval de o saptamana, Erdogan i-a primit pe vicepresedintele sunit irakian Tarek al-Hashemi, urmarit de justitie in tara sa sub acuzatia ca a condus un grupare de criminali, si pe presedintele regiunii autonome kurde sunite, Massoud Barzani.
Cei doi au relatii foarte proaste cu premierul Maliki.
Turcia este, dupa Iran, al doilea partener comercial al Irakului. Schimburile dintre cele doua tari au atins 12 miliarde de dolari in 2011 iar Ankara vrea sa le aduca la 20 sau 30 de miliarde in 2012. Numeroase intreprinderi turcesti sunt prezente in Irak.
Dar situatia din Siria, unde majoritatea sunita s-a revoltat impotriva regimului dominat de alauiti, a exacerbat tensiunile dintre cele doua curente ale islamului.
In data de 1 aprilie, Maliki a atacat violent cele doua bastioane ale sunismului, Arabia Saudita si Qatarul, acuzandu-le ca vor sa rastoarne regimul sirian cu forta si ca se amesteca in afacerile interne ale fiecarei tari arabe.
Turcia, care a rupt orice relatie cu Damascul, a vorbit despre intentia de a invoca articolul 5 al acordului NATO, care prevede solidaritatea dintre statele membre, dupa bombardamentele siriene la granita celor doua tari.
Citeste mai multe despre rivalitatea siiti suniti islam turcia irak


Total mondial = cca. 1,5 miliarde musulmani (sunni + shia)
din care șiiți:
-75 milioane in Iran
-45 milioane in Pakistan (25% din cei 170 milioane de pakistanezi)
-100+ milioane in Irak, Yemen, Siria, Liban, Arabia Saudita, Turcia, Azerbaijan, India, Indonezia, Nigeria, Germania, UK, SUA s.a.
Total cca. 225 milioane ȘIIȚI
Restul, până la 1.5 miliarde, sunt SUNIȚI.
http://islam-watch.org/Brahmachari/Muslims-Enslaved-by-Koran-Islam.htm
[ http://www.aseansec.org/15359.htm ]
Cu siguranta, complet inocenti de catastrofa umanitara sunt conducatorii Siriei, cei care dau din colt in colt ca sa gaseasca o modalitate de a-i opri pe proprii subordonati de la macel.
Greata... mai tine minte cineva de agenturili lu' ceasca?
China si Rusia au refuzat sa vina la Paris.
Invazia Siriei era in planul Pentagonului inca inainte de evenimentele de la 11 Septembrie 2001 spune Gen. american Wesley Clark.
Pressure Builds for Tougher Line as Syria Is Said to Shun Peace Plan
http://www.nytimes.com/2012/04/20/world/middleeast/syria-united-nations-secretary-general-ban-ki-moon-cease-fire.html?_r=1&hp
Wesley Clark ( US 4 Star General ) US will attack 7 countries in 5 years. - YouTube.flv
http://www.youtube.com/watch?v=EMJON4y_jac
Ceea ce se intampla acolo dovedeste inca odata (daca era nevoie) ca religia trebuie sa stea cat mai departe de politica si de guvern, ca religia trebuie sa ramana o optiune personala pe care nu trebuie sa o manifestam public.