Premierul irakian Nouri al-Maliki afirma ca Turcia este pe cale sa devina un inamic in regiune, din cauza incercarilor de a domina si de a interveni in afacerile interne ale vecinilor sai, relateaza AFP.

Relatiile dintre cele doua tari se afla la cel mai rece nivel dupa caderea lui Saddam Hussein in 2003, iar aceasta polemica ilustreaza inca o data prapastia dintre tarile siite precum Irak, Iran si Siria - dominate de alauiti, o aripa a siismului - si tarile sunite precum Turcia si monarhiile din Golf.

"Continuarea politicii sale interne si regionale va ruina interesele Turciei si o va face pentru toti un stat ostil", spune Maliki, intr-un comunicat.

Joi, premierul turc sunit Recep Tayyip Erdogan l-a atacat din nou pe omologul sau irakian, acuzandu-l ca monopolizeaza puterea, ca promoveaza o politica egocentrica si ca discrimineaza gruparile sunite din guvernul sau.

"Dl. Erdogan reincepe sa se amestece in afacerile interne (ale Irakului) si dovedeste ca traieste in continuare cu iluzia ca domina regiunea", a reactionat Maliki.

"Este regretabil ca declaratia sa are o dimensiune confesionala, deoarece, in ciuda dezmintirilor precedente, aceasta dimensiune apare foarte clar si este respinsa de catre toti irakienii", a adaugat el.

In interval de o saptamana, Erdogan i-a primit pe vicepresedintele sunit irakian Tarek al-Hashemi, urmarit de justitie in tara sa sub acuzatia ca a condus un grupare de criminali, si pe presedintele regiunii autonome kurde sunite, Massoud Barzani.

Cei doi au relatii foarte proaste cu premierul Maliki.

Turcia este, dupa Iran, al doilea partener comercial al Irakului. Schimburile dintre cele doua tari au atins 12 miliarde de dolari in 2011 iar Ankara vrea sa le aduca la 20 sau 30 de miliarde in 2012. Numeroase intreprinderi turcesti sunt prezente in Irak.

Dar situatia din Siria, unde majoritatea sunita s-a revoltat impotriva regimului dominat de alauiti, a exacerbat tensiunile dintre cele doua curente ale islamului.

In data de 1 aprilie, Maliki a atacat violent cele doua bastioane ale sunismului, Arabia Saudita si Qatarul, acuzandu-le ca vor sa rastoarne regimul sirian cu forta si ca se amesteca in afacerile interne ale fiecarei tari arabe.

Turcia, care a rupt orice relatie cu Damascul, a vorbit despre intentia de a invoca articolul 5 al acordului NATO, care prevede solidaritatea dintre statele membre, dupa bombardamentele siriene la granita celor doua tari.