Imaginati-va ca va aflati intr-o statie de metrou din Londra in drum spre serviciu si ajungeti la biroul din New York numai trei sferturi de ora mai tarziu. Acest lucru ar putea sa fie posibil intr-o zi, daca cei care au avut ideea revolutionara pentru transportul public vor reusi sa o si puna in aplicare, scrie Dailymail in editia online.

Oamenii vor putea strabate distante foarte mari intr-un timp extrem de scurt deplasandu-se printr-un tub de transport vidat (ETT) a unor capsule despre care proiectantii spun ca este mai sigur, mai ieftin si mai silentios decat trenurile sau avioanele.

Un tub va avea sase locuri si este conceput pentru a atinge viteza ametitoare de pana la 6.500 km/h. Important este ca va folosi energie mult mai putina decat metodele conventionale de transport.

Noul sistem ar permite pasagerilor sa calatoreasca de la New York la Los Angeles in doar 45 de minute, de la New York in China in doar doua ore sau sa faca inconjurul lumii in numai sase ore.

Un alt avantaj, spun proiectantii, ar fi ca sistemul este ieftin de construit: va costa doar un sfert din pretul unei autostrazi si o zecime din costul unei linii feroviare de mare viteza.

Sistemul de transport a fost prezentat prima data de inginerul mecanic Daryl Oster care in 1997 a si obtinut brevetul pentru aceasta tehnologie.