​O mie de persoane a manifestat miercuri seara la Roma in zona Pantheonului pentru a protesta in tacere fata de sinuciderile cauzate de criza economica, relateaza AFP.

Mai multe asociatii de antreprenori si mestesugari din regiunea romana Lazio si principalele sindicate italiene (CGIL, CUISIL, UIL, UGL) au participat la o manifestatie "in tacere" pentru "victimele crizei" si pentru "a nu exista si mai multe sinucideri".

Un ecran mare instalat in centrul locului pentru a omagia antreprenorii si salariatii care si-au pus capat zilelor de la inceputul crizei si pe care primul ministru Mario Monti l-a evocat de asemenea miercuri dimineata in timpul unei conferinte de presa.

"Solicitam un raspuns din partea statului cu privire la dificultatile pe care IMM-urile le au pentru a-si reporni activitatea, pentru ca economia italiana sa isi poata reveni. Exista numeroase solutii pentru a facilita obtinerea unui credit: prin intermediul sistemului bancar, de exemplu, sau la casele de depuneri si de imprumuturi", a declarat pentru AFP Maurizio Flamini, presedintele asociatiei de IMM-uri FederLazio.

Criza nu trebuie sa apese pe umerii celor slabi, muncitorii care isi pierd locurile de munca si demnitatea, sau pe cei ai pensionarilor. Exista unele situatii dramatice si nu exista nicio cale de iesire", s-a plans Tommaso Ausili, Secretarule general al CISL Lazio.

De la 1 ianuarie 2012 numarul sinuciderilor cauzate de criza a crescut la 23, conform CGIA, sindicatul mestesugarilor si micilor antreprenorilor.

In 2010, 192 de mestesugari si comercianti s-au sinucis si 144 de antreprenori si persoane care exercita o profesie liberala, arata raportul institutului de cercetare Eures "Sinuciderea in Italia in perioada de criza", publicat marti.

Acest fenomen este mai grav in randul somerilor, din 362 de persoane care s-au sinucis in 2010, 272 urmau sa isi piarda locurile de munca.