Parlamentul European s-a pronuntat joi fata de o propunere a Comisiei Europene de modificare a sistemului de impozitare a energiei in UE care putea duce la preturi semnificativ mai mari ale motorinei in special in Franta si Germania, relateaza AFP.

Alesii europeni au adoptat un aviz pur consultativ, dar important din punct de vedere politic, solicitand respingerea aceste propuneri in timpul sesiunii plenare din Parlamentul de la Strasbourg, cu sprijinul partidelor de dreapta si a unei parti din PSE.

Obiectul votului a fost o propunere legislativa facuta de Comisia Europeana in urma cu un an. Ea viza modificarea sistemul de fiscalitate aplicat carburantilor si electricitatii in UE in functie de nivelul emisiilor de dioxid de carbon si continutul energetic.

In virtutea unui astfel de sistem, numit "proportionalitate", prevazut sa intre in vigoare in 2023, fiscalitatea aplicata motorinei trebuia sa fie obligatoriu mai mare cu 9% fata de cea la benzina fara plumb, iar mai multe prognoze aratau ca acest lucru ducea la o crestere a pretului unui litru de motorina cu 22-23 de eurocenti in Franta si Germania.

Eurodeputatii au respins in majoritate aceasta dispozitie. si, chiar daca opinia acestora nu este obligatorie, este greu de crezut ca propunerea Comisiei va fi adoptata, deoarece aceasta ar necesita o aproabare in unanimitate a celor 27 de state membre ale UE.

Mai multe state, incepand cu Germania, au inceput deja sa o respinga. Consumatorii si intreprinderile trebuie in continuare sa poata sa plateasca energia, a precizat ministrul german al Economiei, Philipp Rosler, care a considerat "neacceptabila" propunerea Comisiei.