Socialistul François Hollande - candidat lipsit de experienta in domeniul guvernamental si considerat un outsider in urma cu un an - este marele favorit al scrutinului prezidential din Franta, cu trei zile inaintea primului tur al alegerilor, programat duminica. In cel mai recent sondaj publicat saptamana aceasta, Hollande este cotat cu 58% din intentiile de vot in cel de-al doilea tur, fata de 42% pentru Sarkozy. Sondajele arata ca cei doi vor merge "cot la cot" in turul doi, dupa un scor electoral egal in primul tur - in jur de 28% pentru fiecare dintre ei, scrie AFP.

45 de milioane de francezi sunt asteptati la urne duminica, insa foarte probabil, absenteismul va fi mare, dupa o campanie electorala pusa in umbra de criza economica.

Energic si voluntar, Nicolas Sarkozy spera sa fie printre putinii lideri europeni importanti care sa ramana la putere in ciuda tumultului financiar european. Amenintarile pentru Sarkozy vin insa dinspre haosul economic care poate conduce spre o victorie socialista, ca si pozitiile foarte dure ale actualului lider de la Elysee in ceea ve priveste imigratia si securitatea. In plus, mai sunt si "confesiunile" facute de Sarkozy jurnalistilor: "Hollande este zero", sau "Il voi face sa explodeze".

Cum Sarkozy este afectat de o grava lipsa de popularitate, iar stilul sau ii irita pe multi dintre francezi, unii comentatori sustin ca alegerile se pot transforma intr-un referendum impotriva sa.

In varsta de 57 de ani, François Hollande a afisat o imagine de om deschis, voluntar, amabil, iubitor de consens, si, desi catalogat drept "moale" de adversarii sai politici, nu s-a lasat destabilizat de campania agresiva a presedintelui in exercitiu.

Reformist socialist, considerat un urmas al fostului preşedinte al Comisiei Europene, Jacques Delors, Hollande a promis sa readuca echilibrul in finantele publice din Franta in 2017, un an mai tarziu decat "dreapta" franceza, insa a anuntat ca nu va ratifica pactul bugetar european semnat in martie, ai caror principali artizani au fost Nicolas Sarkozy si Angela Merkel.

In ciuda faptului ca toata atentia se indreapta inspre cei doi candidati cotati cu primele sanse, Marine Le Pen (extrema dreapta) si Jean-Luc Mélenchon (stanga radicala) continua sa isi faca sperante. De altfel, Jean-Luc Mélenchon a fost revelatia campaniei electorale, fiind acum pe locul al treilea in sondaje, cu 15%.

Sectiile de votare din Franta se vor deschide duminica la ora 6:00 GMT (8:00, ora Romaniei) si se vor inchide la ora 18:00 (20:00, ora Romaniei).