​Presedintele rus Vladimir Putin nu va participa la Summitul NATO de la Chicago din 20-21 mai, a anuntat miecuri secretarul general al Aliantei, Anders Fogh Rasmussen, in urma Consiliului NATO - Rusia de la Bruxelles.

Aglomerata agenda interna rusa si faptul ca Vladimir Putin va fi la doar cateva saptamani de la preluarea presedintiei sunt motivele invocate.

Intrucat Rusia este invitata la reuniunea privind Afganistanul, fiind unul dintre aliatii parteneri in aceasta chestiune, nu se stie la ce nivel va fi reprezentata, iar aceasta invitatie va fi analizata, a spus ministrul de externe rus, Serghei Lavrov.

"Am cazut de acord cu presedintele Vladimir Putin sa nu avem un Summit NATO - Rusia la Chicago, dar NATO a invitat Rusia sa participe la reuniunea dintre NATO si partenerii sai privind situatia din Afganistan.[…] Nu e nimic dramatic in a nu avea un Summit NATO-Rusia la Chicago. Buna noastra cooperare nu depinde de asta", a spus secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen.

Intrucat nu este programat un Summit Rusia - NATO in cadrul evenimentului de la Chicago, prezenta presedintelui Putin este putin probabila; Rasmussen a spus, de altfel, ca a convenit cu presedintele rus sa discute ulterior si ca motivele absentei acestuia constau in existenta unui calendar intern aglomerat la cateva saptamani de la revenirea la Kremlin.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a spus ca, inainte de a determina nivelul participarii Rusiei la Chicago, trebuie sa analizeze invitatia Aliantei. Partea rusa este nemultumita pentru ca nu este invitata in mod regulat la discutiile dintre aliati si partenerii lor privind Afganistanul.

Serghei Lavrov a spus ca, in ciuda faptului ca Rusia nu este o tara contributoare cu trupe in Afganistan, a propus adesea in Alianta ca ea sa fie invitata la discutii pentru rolul sau major in tranzit. Din 2008, Rusia a facilitat tranzitul echipamentelor non-militare ale tarilor contributoare ISAF prin teritoriul rus pentru a sustine misiunile ISAF. Acordurile actuale permit transportul pe calea ferata inspre si dinspre Afganistan.

Din acest motiv, Lavrov considera ca Rusia are o importanta strategica si "nu este corect si onest" ca ea sa lipseasca de la reuniunile privind Afganistanul.

Referitor la actuala invitatie privind Chicago, Serghei Lavrov a spus ca l-a intrebat pe secretarul general, Anders Fogh Rasmussen, daca este o invitatie in urma cererilor repetate si daca devine o regula, insa a primit raspuns ca este o invitatie adresata pentru acest Summit de la Chicago. "E ironic" a catalogat Lavrov aceasta situatie. "Nu inteleg de ce NATO refuza sa ne invite in mod regulat. Vom analiza situatia si vom da un raspuns invitatiei lansate", a conchis el.​