India a testat joi cu succes o racheta capabila sa poarte incarcaturi nucleare si care poate lovi Beijingul si Europa de Est, intrand astfel intr-un mic grup de state asiatice care au arme nucleare intercontinentale, informeaza Reuters.

Aceasta a strabatut mai mult de 5.000 de km prin nori, plecand de la o baza militara din Insula Wheeler. Ministrul apararii din India, A. K. Antony, a spus ca testul a fost "impecabil". "Lansarea de astazi a fost un alt moment esential in cautarea noastra pentru securitate, de pregatire si pentru a explora frontierele stiintei", a spus primul ministru Manmohan Singh intr-un mesaj de felicitare a oamenilor de stiinta care au dezvoltat racheta.

Racheta, numita Agni V, este cea mai mare realizare a unui program dezvoltat initial pentru a contracara eventualele amenintari din China. Aceasta nu va fi operationala timp de cel putin doi ani, a anuntat guvernul indian.

Doar membrii permanenti ai Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite - China, Franta, Rusia, Statele Unite si Marea Britanie - alaturi de Israel, au arme capabile sa loveasca tinte la asemenea distante. India, o putere economica cu o dezvoltare rapida, este de asteptat sa joace un rol mai mare pe plan global si si-a aratat dorinta de a ocupa un loc permanent in Consiliul de Securitate.

In ultimii ani, India a devenit unul dintre cei mai mari importatori de armament pentru a-si imbunatati echiparea armatei sale, de mari dimensiuni insa depasita din punct de vedere tehnologic.

"Este una din modalitatile prin care India isi afirma prezenta pe scena globala, unde India merita sa aibe o pozitie mai vizibila", a afirmat Harsh Pant, expert in aparare de la King's College din Londra.

Presa din China a dezaprobat testul.

"Occidentul a ales sa treaca cu vederea nerespectarea tratatelor de control nuclear si al rachetelor din partea Indiei", a scris ziarul chinez Global Times intr-un editorial publicat inainte de lasare, care a fost amanata cu o zi din cauza conditiilor meteo nefavorabile.

"India nu ar trebui sa isi supra-estimeze puterea", a precizat cotidianul.

India nu a semnat tratatul privind non-proliferararea pentru tarile nucleare, insa se bucura de o legitimare de facto pentru arsenalul sau, sprijinit de un acord de referinta cu SUA din anul 2008. Miercuri, NATO a anuntat ca nu va considera India o amenintare.

India a declarat in repetate rinduri ca programul sau nuclear are doar rol de descurajare a unor posibile agresiuni si este aproape sa finalizeze si un submarin nuclear care ii va spori capacitatea de reactionare in cazul unui atac.

India a pierdut un scurt razboi la frontiera himalayana cu China in 1962 si de atunci a incercat sa isi imbunatateasca capacitatile defensive.