Franta si Germania cer reintroducerea temporara, pentru o luna, a controlalelor la frontierele interne "in caz de lacune" la o frontiera externa a Spatiului Schengen, se arata intr-o scrisoare comuna semnata de Paris si Berlin si obtinuta de agentia AFP. Documentul este semnat de ministrul francez de Interne, Claude Guéant, si de omologul sau german, Hans-Peter Friedrich. Cei doi precizeaza ca intentioneaza sa explice pozitia lor in cadrul intalnirii cu omologii lor europeni programata pe 26 aprilie la Luxemburg.

Luarea de pozitie a Parisului si Berlinului vine dupa ce presedintele francez Nicolas Sarkozy, aflat in campanie electorala pentru un nou mandat, a declarat recent ca "Schengen exista din 1995, sunt 17 ani. 17 ani si inca nu functioneaza".

"Avem nevoie de un mecanism de compensatie in cazul in care un stat membru, in ciuda ajutorului care i-a fost acordat, se dovedeste incapabil sa isi asigure obligatiile de a proteja frontierele externe ale UE", se arata in scrisoarea franco-germana.

Cele doua state arata, in scrisoare, ca, dupa cele 30 de zile de reintroducere a controalelor, va fi misiunea Comisiei Europene sa recomande Consiliului (care reprezinta Guvernele celor 27 de state membre) sa prelungeasca sau sa puna punct controalelor la frontierele interne.

Nicolas Sarkozy a amenintat, in trecut, ca ar putea suspenda participarea Frantei la acordurile Schengen in cazul in care solicitarile sale nu vor fi acceptate: "Am vrut o Europa unita pentru ca ea sa ne protejeze. Daca am vrut Schengen, a fost pentru ca frontierele Europei sa fie aparate, nu pentru ca Europa sa fie o strecuratoare", spune presedintele Frantei.