Functionarii sloveni au inceput miercuri o greva de 24 de ore pentru a protesta impotriva masurilor de austeritate anuntate de guvernul de centru-dreapta, provocand inchiderea a numeroase scoli si crese, relateaza AFP.

Apelul la greva a fost lansat de 23 de sindicate ale functionarilor publici, reprezentand peste jumatate din totalul de 160.000 de functionari, dupa ce guvernul a prezentat masurile de austeritate, care prevad in special taieri de salarii si reducerea alocatiilor in domeniul sanatatii.

Educatia este sectorul cel mai afectat de aceste masuri. Guvernul are in vedere desfiintarea a 1.500 posturi de profesori, jumatate prin pensionare.

Numeroase scoli si crese erau inchise miercuri, iar serviciile de sanatate au anuntat ca nu vor putea asigura decat urgentele.

Vamesii participa si ei la greva.

Sindicatele politistilor au precizat ca vor ramane in greva pana cand vor obtine garantia ca salariile lor nu vor fi reduse.

Functionarii urmeaza sa protesteze in centrul orasului Ljubljana in cursul dupa amiezii si in celelalte mari orase ale tarii.

Premierul conservator Janez Jansa a explicat intr-un interviu televizat difuzat marti seara ca masurile de austeritate sunt necesare, "chiar daca miscarea de greva dureaza o luna".

"Propunerile lor sunt total irationale. Anumite persoane par sa traiasca pe Luna", a continuat primul ministru, subliniind ca functionarii nu vor fi platiti pentru zilele de greva.

In timpul negocierilor de marti, guvernul a facut cateva concesii propunand sindicatelor o reducere a salariilor cu 7% pentru functionari, fata de un procent de 15% avansat anterior. Guvernul a mentinut insa renuntarea la primele de vacanta si reducerea alocatiilor in serviciile de sanatate.

Guvernul lui Janez Jansa spera sa reduca deficitul public la 3,5% din PIB in 2012, si la 3,0% in 2013. In 2011, deficitul public a atins 6,4% din PIB.