Guvernul german are "convingerea profunda" ca Banca Centrala Europeana trebuie sa-si exercite mandatul de o maniera "independenta", o convingere care este "cunoscuta Parisului", a declarat luni purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, citat de AFP.

"Convingerea profunda a guvernului german este ca BCE trebuie sa-si exercite mandatul de o maniera total independenta de politica", a precizat Steffen Seibert. "Si aceasta convingere este cunoscuta Parisului", a adaugat el, intrebat cum comenteaza declaratiile facute cu o zi in urma de presedintele francez Nicolas Sarkozy.

Acesta afirmase ieri, in fata a mii de simpatizanti reuniti in piata Concorde din Paris, ca, dupa ce va fi reales, va "deschide dezbaterea" legate de BCE si de rolul acestei institutii in sustinerea cresterii economice din Europa. El a reluat astfel o tematica deja evocata de principalul sau rival, socialistul Francois Hollande.

Seibert a precizat ca atat si Germania cat si Franta impartasesc viziunea unei "cresteri perene in Europa".

"In cursul unei serii de conferinte de presa, amandoi (Merkel si Sarkozy) si-au declarat atasamentul fata de independenta BCE", a subliniat el.