Incetarea focului in Siria a fost din nou pusa in dificultate de bombardamente violente la Homs (centru) duminica, ziua in care este prevazuta sosirea primilor observatori ONU, conform primei rezolutii a Consiliului de Securitate adoptata dupa 13 luni de criza, potrivit Mediafax.

Regimul a atribuit aceste violente unor "grupuri teroriste", denuntand o intensificare "isterica" a atacurilor acestora si avertizand ca va interveni cu scopul de a le pune capat.

Potrivit organizatiei nonguvernamentale (ONG) Observatorul Sirian al Drepturilor Omului, fortele guvernamentale au ucis cinci civili, dintre care trei la Homs, in cursul celui mai violent bobardament de la intrarea in vigoare a incetarii focului, joi, amplificand indoielile occidentalilor cu privire la vointa regimului de a renunta la reprimare.

Cartierul Khaldiye din Homs a fost atins de "o medie de trei obuze pe minut", a precizat ONG-ul, adaugand ca un civil a fost ucis de militiile pro-regim "shabbiha" in provincia Hama (centru), iar cea de cincea victima a fost ucisa la Duma, langa Damasc.

"Dictatorul isi rade de Kofi Annan si ONU", comentau militantii intr-o inregistrare video care prezenta, potrivit acestora, bombardamentul asupra cartierului, referindu-se la planul de iesire din criza al lui Annan, emisarul Natiunilor Unite si Ligii Arabe pentru Siria.

Fortele guvernamentale au bombardat, de asemenea, o localitate rebela din provincia Idleb (nord-vest) si au purtat lupte impotriva insurgentilor in provincia Alep (nord), potrivit Observatorului.