Militantii islamisti au atacat in naptea de sambata spre duminica o inchisoare din Pakistan eliberand circa 400 de detinuti printre care si un condamnat la moarte acuzat ca a incercat sa il asasineze pe fostul presedinte al tarii, Pervez Musharraf, a anuntat politia pakistaneza citata de Reuters.

Autoritatile cred ca in spatele atacului se afla miscarea talibana din Pakistan, aflata in stranse legaturi cu gruparea terorista Al Qaeda. Atacatorii au folosit grenade si pusti de asalt AK-47. Politia a precizat ca cei mai multi dintre cei care au evadat din inchisoarea din orasul nord-vestic Bannu erau militanti islamisti.

"Nu imi aduc aminte ora exacta, dar trebuie sa fi fost dupa miezul noptii. Au fost cateva explozii mari. Bucati din tavan au cazut peste noi. Apoi au inceput focurile de arma. Nu stiam ce se intampla", a declarat telefonic din inchisoare un prizonier, Malik Nazeef, pentru Reuters.

Asemenea atacuri asupra inchisorilor sunt frecvente in tara vecina, Afganistan, insa rare in Pakistan. "Am eliberat sute de camarazi de-ai nostri in atacul din Bannu. Mai multi dintre oamenii nostri au ajuns la destinatie, altii sunt pe drum", a declarat un purtator de cuvant al miscarii talibane. Agentia de presa precizeaza ca afirmatiile acestuia nu au putut fi verificate pana la ora actuala.

Atacul ridica intrebari cu privire la capacitatea Pakistanului de a lupta impotriva extremismului, in conditiile in care guvernul de la Islamabad s-a alaturat campaniei impotriva terorismului lansate de SUA dupa atacul din 11 septembrie 2001 de la World Trade Center.