Armata siriana a bombardat duminica orasul vestic Homs, centru al rezistentei impotriva regimului lui Bashar al-Assad, in timp ce rebelii au atacat un sediu de politie din orasul nordic Aleppo, informeaza Reuters citand activisti si grupuri pentru protectia drepturilor omului. Armistitiul negociat de ONU a intrat in vigoare joi dimineata.

"Dimineata devreme am vazut un elicopter si un avion de recunoastere zburand deasupra noastra. Dupa 10 minute a inceput bombardamentul", a declarat Walid al-Fares, un activist din Homs. Un alt rezident a afirmat ca loialistii guvernamentali au tras cu mitraliere.

Remi Abdelrahman, presedintele organizatiei britanic Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, a precizat ca bombele au fost lansate la intervale de 1 minut. Acesta a adaugat ca peste noapte au avut loc conflicte si in Aleppo, unul dintre principalele orase din Siria.

"Oamenii spun ca au auzit explozii si focuri de arma dupa ce rebelii au atatc un sediu de politie, iar apoi au avut loc confruntari cu fortele de ordine", a declarat Remi Abdelrahman.

In Siriaa intrat in vigoare joi la 6:00, ora locala (03:00 GMT), armistitiul negociat de ONU, in conformitate cu ultimatumul stabilit de catre emisarul Kofi Annan pentru a pune capat varsarii de sange care distruge tara de mai mult de un an.

Regimul sirian, care reprima cu sange contestatarii sai, a anuntat ca va pune capat operatiunilor militare, joi dimineata, avertizand in acelasi timp ca fortele sale vor raspunde la orice atac "terorist", referindu-se la rebelii care s-au angajat de asemenea sa respecte ultimatumul.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sambata, cu unanimitatea celor 15 membri ai sai, o rezolutie ce autorizeaza desfasurarea de observatori pentru a supraveghea fragilul armistitiu din Siria, relateaza AFP.

Rusia si China, care au blocat rezolutiile precedente ale Consiliului, si-au dat acordul dupa negocieri dificile.

In conformitate cu rezolutia 2042, ONU va putea desfasura in urmatoarele zile 'o echipa de avans de cel mult treizeci de observatori militari neinarmati', inaintea unei misiuni complete.