Liderul nord-coreean Kim Jong-un a sustinut duminica primul mare discurs public, ocazie cu care a laudat armata si a incurajat continuarea eforturilor pentru "victoria finala" in pofida esecului inregistrat in urma cu cateva zile cand racheta lansata cu ocazia aniversarii de 100 de ani de la nasterea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung, s-a dezintegrat la lansare, informeaza Reuters.

Kim Jong-unFoto: Agerpres/AP

Discursul sustinut in piata centrala din Phenian a fost precedat de o parada militara in cadrul careia au fost prezentate si rachete ale armatei nord-coreene. Kim Jong-un i-a laudat pe bunicul, Kim Il-sung, si pe tatal sau, Kim Jong-il, descriindu-i drept "fondatorii si constructorii fortelor armate revolutionare". Liderul a dat de inteles ca va continua sa se ghideze dupa politicile militare care au dat motive de ingrijorarea puterilor internationale. Pe baza imaginilor prin satelit si a tiparului lansarii de rachete urmate de teste, specialistii estimeaza ca tara asiatica se pregateste pentru un al treilea test nuclear.

Parada militara in Phenian

Parada militara in Phenian Foto: Agerpres/AP

"Sa mergem inainte catre victoria finala", le-a spus Kim Jong-un zecilor de mii de persoane care i-au ascultat discursul de 20 de minute.

"Pentru a creste demnitatea lui Songun (armata pe primul loc) si Chosun (Coreea) si pentru a duce la bun sfarsit sarcina construirii unei tari socialiste puternice si prospere, trebuie sa facem toate eforturile pentru a intari fortele armate populare", a declarat liderul nord-coreean.

"Superioritatea militara si tehnologica nu mai este doar in mainile imperialistilor. Vremurile in care inamicii ne amenintau si ne santajau cu bombe atomice au trecut de mult", a declarat noul lider de la Phenian, sugerand ca tara sa detine arme nucleare, potrivit Mediafax. "Nicio tara nu ne poate ataca", a continuat el, in prezenta unor oficali de rang inalt din cadrul armatei si partidului unic.

Parada militara s-a incheiat prin prezentarea rachetelor nord-coreene de tip Styx (sol-mare), SA2, SA3 si SA5 (sol-aer), precum si Scud (Hwasong). Armata a prezentat si racheta Nodong, o versiune Scud modernizata, care are o raza de actiune de 900 de kilometri, precum si rachete de tip Musudan, cu o raza de actiune de 2.500 de kilometri.