Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sambata, cu unanimitatea celor 15 membri ai sai, o rezolutie ce autorizeaza desfasurarea de observatori pentru a supraveghea fragilul armistitiu din Siria, relateaza AFP.

Rusia si China, care au blocat rezolutiile precedente ale Consiliului, si-au dat acordul dupa negocieri dificile.

In conformitate cu rezolutia 2042, ONU va putea desfasura in urmatoarele zile 'o echipa de avans de cel mult treizeci de observatori militari neinarmati', inaintea unei misiuni complete.

Aceasta misiune completa va numara 250 de persoane, potrivit estimarilor ONU. Desfasurarea sa va dura mai multe saptamani si va necesita o noua rezolutie.

Rezolutia 2042 este prima care priveste Siria a Consiliului de Securitate, cele 15 tari membre adoptand pana in prezent doar trei 'declaratii prezidentiale'. Rusia si China s-au opus in doua randuri rezolutiilor precedente privind aceasta tara dupa declansarea crizei siriene in urma cu 13 luni.

Pentru a-i acorda acestei misiuni mijloacele de a-si indeplini obiectivele, Consiliul cere Damascului sa garanteze siguranta observatorilor, libertatea lor de miscare, care trebuie sa fie 'totala, fara restrictii si imediata', precum si confidentialitatea comunicatiilor acestora.

Consiliul de Securitate isi propune sa 'ia in considerare orice alta masura va considera adecvata' daca rezolutia nu este aplicata, potrivit textului acesteia.

Cele 15 tari membre cer, de asemenea, guvernului sirian sa isi respecte promisiunea de a-si retrage trupele din orasele rebele, conform planului de pace al mediatorului ONU si al Ligii Arabe, Kofi Annan.