Secretarul de Stat american Hillary Clinton a solicitat vineri omologului sau chinez sa comunice aliatului sau nord-coreean nelinistile Statelor Unite cu privire la lansarea esuata a unei rachete cu raza lunga de catre Phenian, potrivit Mediafax.

Clinton, aflata in deplasare catre un summit din Columbia, a vorbit prin telefon cu ministrul chinez de Afaceri Externe, Yang Jiechi, spunandu-i ca este in cautarea "unei modalitati unite de a denunta puternic" aceasta lansarea considerata de Statele Unite si mai multe alte state ca fiind un test cu racheta balistica, conform unui purtator de cuvant al Departamentului de Stat american, Mark Toner.

"Le-am cerut (chinezilor) sa se foloseasca de relatiile lor cu Coreea de Nord pentru a le transmite nelinistile noastre (cu Phenianul)", a continuat acesta.

China este cunoscuta pentru influenta pe care o are asupra aliatului sau nord-coreean si Statele Unite au presat in repetate randuri Beijingul sa-si controleze vecinul izolat si puternic militarizat.

China a ramas tacuta vineri timp de peste sase ore dupa lansarea rachetei de catre Phenian, tradandu-si astfel jena fata de incident.

Beijingul a facut apoi apel la "calm" si la "retinere" afirmand ca a luat "cunostinta de reactiile partilor implicate", a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei chineze Liu Weimin.