Cel mai mare monument din Coreea de Nord, construit in memoria fostului dictator nord-coreea Kim Jong-Il, a fost prezentat publicului vineri, in capitala Phenianului, informeaza RIA Novosti. Statuia are o inaltime de 25 de metri si a fost instalata langa statuia fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-Sung, pentru a marca 100 de ani de la nasterea sa.

Statui uriase ale lui Kim Il-Sung si Kim Jong-IlFoto: Agerpres/AP

Ceremonia de inaugurare a monumentului a atras aproximativ 100.000 de oameni in piata principala din Phenian.

Kim Jong-Il, care s-a aflat timp de 17 la conducerea statului comunist, le-a interzis sustinatorilor sai sa ridice un monument invocand dificultatile economice ale tarii. Kim Jong-un, cel mai mic fiu al fostului lider nord-coreean Kim Jong-Il, se afla la conducerea tarii dupa ce tatal sau a murit in urma unui atac de cord suferit pe 17 decembrie 2011.

Coreea de Nord a lansat vineri controversata racheta Unha-3, care transporta un satelit meteorologic pe orbita. Actiunea menita sa marcheze 100 de ani de la nasterea fondatorului Coreei de Nord, Kim Il-sung, a fost prezentata de Corea de Nord drept pasnica.

Coreea de Sud a afirmat ca racheta s-a dezmembrat in 20 de bucati si s-a prabusit in mare. Ministrul sud-coreean al Apararii a declarat ca militarii incearca sa recupereze fragmentele de racheta, potrivit agentiei de stiri Yonhap.