Medicii din Uzbekistan desfasoara un program secret de sterilizare a femeilor, anunta BBC News, mai multe femei fiind sterilizate fara sa fie informate sau fara sa li se ceara acordul.

Adolat este una dintre femeile sterilizate fara voie din Uzbekistan, o tare in care o familie numeroasa reprezinta definitia succesului personal. In urma unui control medical, Adolat a aflat ca fusese sterilizata dupa ce a nascut prin cezariana ultimul copil. Ea a cerut explicatii, iar medicul a raspuns ca "aceasta este legea in Uzbekistan". De fapt, sterilizarea nu este, oficial, o lege in Uzbekistan.

Dovezile adunate de jurnalistii BBC sugereaza faptul ca autoritatile au desfasurat un program de sterilizare a femeilor in ultimii doi ani, cel mai adesea fara a li se aduce la cunostinta acest lucru.

"In fiecare an ni se prezinta un plan. Fiecarui medic i se spune cate femei ar trebui sa primeasca pastile pentru contraceptie si cate femei trebuie sa fie sterilizate", afirma un medic ginecolog, sub protectia anonimatului, din capitala Taskent.

"Exista o norma. Norma mea este de patru femei pe luna", precizeaza medicul. Alte surse medicale afirma ca exista o presiune enorma asupra medicilor din zonele rurale din Uzbekistan, unde ginecologii ar trebui sa sterilizeze pana la opt femei pe saptamana.

"O data sau de doua ori pe luna, uneori si mai des, o asistenta de la o clinica locala vine acasa si incearca sa ma convinga sa merg la spital pentru a efectua operatia", povesteste o localnica. O alta mama spune ca s-a confruntat cu dureri neobisnuite si sangerari abundente imediat dupa nasterea copilului. In urma unui control medical, femeia a aflat ca uterul ii fusese scos.

Potrivit unei surse din Ministerul Sanatatii din Uzbekistan, se intentioneaza ca programul de sterilizare sa tina sub control populatia in crestere a tarii, care ar fi ajuns la aproximativ 28 de milioane de locuitori.

Primele cazuri de sterilizare fortata au fost raportate in 2005 de Gulbakhor Turaeva, un patolog care a observat ca uterele femeilor tinere si sanatoase erau aduse la morga unde lucra. Dupa ce a strans probele a 200 de sterilizari fortate, Gulbakhor Turaeva a iesit in public si a cerut explicatii sefilor ei, insa a fost concediata.

Conform unor surse medicale, guvernul uzbek a emis directive in 2009 si 2010 prin care clinicile erau obligate sa fie echipate pentru a efectua sterilizari voluntare. Mai multi medici declara ca, in ultimii doi ani, operatiile de cezariana au cunoscut o crestere dramatica, ceea ce reprezinta o "oportunitate" pentru medicii ginecologi, care pot steriliza cu usurinta femeile. Autoritatile profita, de asemenea, de femeile din patura saraca a populatiei, acestea fiind foarte usor de manipulat. Astfel, femeilor li se spune ca sanatatea lor este in pericol daca fac mai multi copii.

Unii medici sunt de parere ca sterilizarea fortata nu reprezinta doar o modalitate de a tine sub control cresterea populatiei, ci si o strategie de a evita mortalitatea infantila.

Guvernul Uzbekistanului a declarat, in replica la dezvaluirile facute de BBC News, ca acuzatiile referitoare la un program fortat de sterilizare sunt calomnioase si fara nici o legatura cu realitatea. Guvernul uzbek afirma ca sterilizarea femeilor este voluntara si se face dupa consultarea cu un specialist, precum si cu acordul scris al parintilor.