O calugarita din Spania este prima persoana care apare in fata judecatorilor in cazul furturilor de nou-nascuti din perioada regimului lui Franco, informeaza BBC News. Sora Maria Gomez Valbuena, in varsta de 80 de ani, este acuzata ca ar fi furat fiica nou-nascuta a unei mame dintr-un spital din Madrid in 1982. Calugarita a refuzat insa sa depuna marturie.

De asemenea, se estimeaza ca mii de copii ar fi fost rapiti de langa parinti pe cand se aflau in spitale si vanduti altor familii in timpul dictaturii lui Franco si chiar mai tarziu. Presupusele furturi ar fi inceput in timpul Razboiului Civil (1936-1939), iar unele cazuri s-ar fi raportat si in anii '90. Aceasta practica ar fi pornit din dorinta de a rapi copiii parintilor cu inclinatii politice de stanga, considerati "adversari", pentru a-i oferi parintilor cu vederi politice de dreapta.

Mama unei fetite, Maria Luisa Torres, o acuza pe Maria Gomez Valbuena ca i-ar fi furat copilul imediat dupa nastere. De asemenea, in momentul in care mama ar fi intrebat de nou-nascut, calugarita ar fi amenintat-o ca ii va rapi si cealalta fiica si ca o va denunta pentru adulter.

Autoritatile spaniole au anchetat sute de plangeri legate de aceste evenimente. Mai multi parinti au declarat ca personalul spitalului ii mintea spunandu-le ca bebelusii lor au murit in timpul nasterii sau dupa nastere. Mai multe cazuri au fost respinse de-alungul timpului din lipsa de probe.